columns STEPHAN DE NOTENDIEF

 

Bij de boerderij in de Lot staan nogal wat notenbomen en de overlevering wil dat je notenwijn moet gaan maken op het feest van st Jean , dat is dus 24 juni.
Omdat wij dan toch altijd ter plekke waren om alles in huis in orde te maken voor de grote familievakantie kwam dat zeer goed uit.     Tegenwoordig is het huis overgedragen aan de jongere generatie en gaan we hen niet in de weg zitten omdat ze hard werken en hun rust ook even hard nodig hebben zonder de spiedende ogen van bejaarde familieleden ; aangewaaid of echt

Als die traditie niet bestond kwamen wij nooit aan notenwijn zoals wij ook nooit aan onze noten komen.
Begin oktober waren  we ook altijd daar om wat te klussen en de boel weer winterklaar te maken voordat we op allerheiligen weer naar het zonnige zuiden vertrekken.
Toen mijn schat op een mistige herfstochtend wat vroeger dan normaal de hond uitliet, zo rond half 7, en tot zijn grote verbazing de kleinzoon van buurman Raymond in onze tuin aantrof met een zeer vernuftig in elkaar geknutseld werktuig waarmee hij noten kan rapen zonder te bukken wisten wij meteen waar onze noten heen gingen.
Stephan die zich toch wel betrapt voelde haastte zich te zeggen dat hij dat altijd al mocht van Mami Georgette [ die ons helaas is komen te ontvallen ] hoewel de buren zelf ook meer dan genoeg notenbomen hebben.
Kleinzoon Stephan is buitengewoon vindingrijk op het gebied van nevenverdiensten . Gelukkig kregen we die middag EEN HELE zak noten van hem.
Het kon ervan af maar het laat zich raden waar de noten vandaan kwamen.