drank VERANO , EEN ZOMERS APERITIEF

Een zomerse cocktail zonder noemenswaardig alcoholgehalte

Dit aperitief dat s’ zomers in Spanje veel gedronken wordt en ook in synthetische fabrieksuitvoering bestaat kun je beter en lekkerder zelf maken . De Spanjaard maakt het met in de Spaanse supermarkt Mercadona  [ geweldig ] gekochte goedkope Rode Wijn a 1,80 e. met schroefdop die dan in het glas aangevuld wordt met heeeeeeeel zoete Gazeuse , in Frankrijk nog te koop als Limonade Traditionelle.., een schijf Sinaasappel er in en klaar.. Heel lekker maar behalve mierzoet ook niet lijnvriendelijk naar mijn idee , en dan ga je natuurlijk experimenteren in mijn geval .                                                Eerst geprobeerd met prikwater…. dat was helemaal niet lekker..
Qua calorieen viel de Limonade af … en plots… herinnerde ik me dat ik in de oude koelkast in de schuur, waarin ik ook Jams en Chutney’s bewaar , nog een fles Bisschopswijn had staan .
Deze winterse godendrank waarvan de alcohol door het koken is verdampt hakt er niet zo in als Rode Wijn en is al zoet , want ik weet zelf hoeveel suiker erin zit en dat valt reuze mee .                                                          Aangelengd met gewoon Prikwater geeft dit een heerlijke smaak die wat mij betreft de kant en klare Verano in de schaduw zet.
Uiteraard heb ik nadien nog wat gesleuteld aan de receptuur om een meer fruitig mengsel te krijgen , en sedertdien maak ik van alle Rood die is blijven staan of van slechte kwaliteit blijkt een voorraadje voor de zomer ; het blijft in de koeling in elk geval een half jaar goed .

Het recept :
Hoeveelheden zelf aanpassen:

Eenvoudige versie voor een fles wijn :
Breng een fles Rood en een fles Water aan de kook met een Vanillestokje , een Kaneelstokje , een stukje Steranijs , beetje Kardemompoeder , twee Kruidnagels , 2 zakjes Vanillesuiker en ong. 2 ons Suiker. Ook in de pan : Een Sinaasappel , een Limoen ,  twee Mandarijnen , alles in vieren gesneden , en van elk een sliertje gedroogde schil [ ik bewaar die in potjes ].

De versie voor een hele pan van ong 4 liter :                                                                 Halve pan Wijn , halve pan Water , een Citroen waarin 2 Kruidnagels , een Pomelo waarin 2 Kruidnagels , een Steranijs , een sliertje van elk gedroogde schil van : Sinaasappel , Citroen , Kumquat , Mandarijn . 5 zakjes Vanillesuiker , een Kaneelstokje , Kardemompoeder , 1 cm Gember en een half pak suiker .

Houd een half uur tegen de kook aan , daarna door een zeefje en een trechter nog warm in flessen doen en goed af laten koelen voordat je ze wegzet in een koude koelkast … snel opdrinken is natuurlijk de beste optie .

C