AUBERGE DE LA MOLE

 

Vandaag waren we weer eens bij Auberge de la Mole  ; een Bar-Tabac -Routier in het dorpje La Mole langs de levensgevaarlijk smalle rd 98 naar Toulon .                                                                                                                                        De afgelopen 40 jaar is deze dorps-bistro via mond op mond-reclame en niet te vergeten wereldwijde vermelding in reisgidsen uitgegroeid tot een etablissement waar de artisan uit het dorp zich mengt met een bont palet aan vakantievierders en ook de rich and famous ; wijnen van enkele duizenden euri staan keurig op de kaart tussen de overigens zeer goede  en betaalbare huiswijn uit het dorp : “La Siouvette”

Omdat hier in vroegere tijden toen alles nog eenvoudig was ook getankt kon worden heeft men de benzinepomp uit nostalgische maar meer nog toeristisch commerciele redenen op het terras laten staan zodat je met de pomp als tafelgenoot kunt luisteren naar denderende vrachtwagens en andere snelheidsduivels die zich met een noodgang over de Gendarmes Allonges [drempels ] door het slaperige dorpje spoeden met veelal klapperende lading , uiteraard zonder rekening te houden met de limiet van 30 km p.u.

Moet gezegd : het eten is er niet cadeau en geenszins meer te vergelijken met Routier prijzen . Moet ook gezegd : De geweldige kwaliteit van de  ouderwetse Franse Bistrokeuken maakt alles goed … een perfect adres waar zelfs de grootste vreetzak niet met honger vertrekt want in dit opzicht is het nog steeds een goede pleisterplaats voor de hongerige chauffeur die net zo lekker en veel wil eten als bij zijn moeder of zijn vrouw .

De formule is eveneens al zo’n veertig jaar hetzelfde inclusief de gerechten op de kaart , al lopen de prijzen royaal in de pas met het besteedbaar inkomen van het clienteel ;  ik vraag me dus ook af of de drie boerkes die er vanmiddag zaten dezelfde prijs betalen .

Het complete lunch menu op doordeweekse dagen kost 30 euro zonder de drank en dat is natuurlijk aardig aan de prijs….. maar wat ervoor geboden wordt is bijna niet te geloven , bovendien alles huisgemaakt , je mag zoveel nemen als je wilt van voor- en nagerecht en ook de hoofdgerechten liegen er niet om.  Een stevige authentieke Franse boerenkeuken van onberispelijk niveau en de tafels zeer gesoigneerd met gesteven tafellinnen waarin de naam van het etablissement geweven is…. en juist daar houd ik van….

Voorgerecht dat voor iedereen hetzelfde is  bestaat uit 4 grote aardewerken bakken gevuld met : Geperste Kop  ….. Rillettes…… Eendenpate en Wildterrine . Daarbij een 2 liter weckpot gevuld met Augurken en ander zoetzuur , plus een mand Boerenbrood…..

Van dit voorgerecht mag je onbeperkt eten al zou ik dat niet adviseren want er komt nog veel meer ; alles a gogo en even smakelijk .

Keuze uit 8 hoofdgerechten [ ook al 40 jaar dezelfde ]

 

Wij kozen vandaag voor  2 personen Eendenborst met Pepersaus .

Ik nam Cassoulet , maar liefst een hele pan ,  ja niet lachen midden in de zomer maar ik had er zin in en het was verrukkelijk .  En onze vriend nam een Omelet met Paddenstoelen en Truffel… ik heb ervan geproefd…. goddelijk .

Toen de onvermijdelijke bak Groene Sla met Vinaigrette om de borden schoon te maken .

Voor de zeer grote sortering kazen uit diverse regio’s  kregen we wel een nieuw bordje maar het bestek bleef  hetzelfde en ook nu konden we zoveel kaas nemen als we zouden willen , maar weer verstandig deden we het rustig aan omdat het klapstuk nog moest komen…

Het dessert ook weer voor iedereen hetzelfde  :   3 grote stenen bakken met….. In Rode Wijn gekookte Pruimen …… huisgemaakte Mousse au Chocolat , die was TO DIE FOR…. en Creme Caramel zoals alleen een Franse moeder die maakt …..

En alweer bleven de bakken op tafel en kon je zoveel eten als je wenst .

We hebben nog een espresso genomen waarbij huisgemaakte Merengue koekjes dus jullie begrijpen dat wij voor de rest van de dag genoeg hebben  gehad … Zeer de moeite waard als je van de traditionele keuken houdt en  over  grote trek beschikt .

 

 

 

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *