columns PROVENCAALSE KOOKLES Tunesische venkelsalade

Tunesische Venkelsalade is een gemakkelijk te bereiden zomerse salade waarvan ik het recept heb opgedaan op de Provencaalse kookles van de vrouw van de burgemeester; Madame Senequier.                                                   We koken met ongeveer 12 personen een lunch van 3 gangen voor 20 euro pp en we eten die na het koken ook samen op. Als je wijn drinkt aan tafel betaal je 2,50 extra en na de maaltijd worden we geacht te poetsen en af te wassen waarvan ik ben vrijgesteld wegens lichamelijk onvermogen.. en dat schept scheve gezichten…
De kooklessen vinden plaats op de bovenste verdieping van het museum waar men over een professionele keuken beschikt en er wordt kennelijk geen praat over gemaakt dat de burgemeestersvrouw daar bijbeunt .
Helaas is dat nu afgelopen want bij de laatste verkiezingen heeft Front Nationaal ruim gewonnen , dus komt er een eind aan het zoete leventje van ons kent ons met vriendjespolitiek in Provencaalse dorpen .                Ik betreur het niet eens echt want behalve de burgemeestersvrouw en nog twee andere vriendelijke dames vond ik de andere medeleerlingen / kook fanaten  enigszins vijandig.
De vaste kliek zag mij als buitenlandse eend in de bijt gewoon niet staan terwijl mijn Franse spreekvaardigheid meer dan toereikend is , maar je moet er iets voor over hebben om Provencaals te leren koken en hoewel ik me soms moest vermannen om erheen te gaan liet ik me niet uit het Provencaalse veld slaan . Je wordt nooit een van hen…dat heb ik na 20 jaar in het zuiden wel ondervonden . Vrienden genoeg , maar helemaal eigen wordt je hier niet .
Vooral tijdens de les met de bereiding van de Tunesische salade werd ik continu op de vingers gekeken door een Tunesische tandarts en zijn  buitengewoon jaloerse vrouw die natuurlijk veel vaardiger zijn in de materie van het tot op de roze vrucht afpellen van de bloedsinaasappel en die daarna  in flinterdunne schijven snijden , maar ik heb me er dapper doorheen geslagen omdat ik ervan uitga dat ze toch niet wijzer zijn en heb er een fijn recept aan over gehouden  wat jullie kunnen vinden in mijn kookboek .