blog met recept VECHTENDE JAGERS

Vele jaren geleden reden wij op een zonnige zaterdagmorgen in de winter door La France Profonde waar de tijd sinds de vijftiger jaren stil heeft gestaan om een vriend / zomerbuurman te gaan verrassen op zijn verjaardag ..
Het behoeft geen nadere uitleg dat in die tijd toen wij nog geen Tom-Tom hadden het bepaald niet gemakkelijk was het gehucht te vinden waar onze zomerbuurman, na zijn pensioen als slager tevens slachter , was neergestreken om zich te wijden aan zijn hobby: het oplappen van renpaarden, want hij ging er prat op genezende gaven te bezitten waarbij hij nog geholpen werd door een ingenieus apparaat wat stroomstootjes gaf .    En je kunt het geloven of niet , ook mij heeft hij op die manier van veel pijn afgeholpen na een viervoudige wervelbreuk .
Ik verdacht hem er sterk van dat hij renpaarden van het slachthuis redde om ze wat op te lappen en ze dan duur te verkopen aan de andere kant van dit grote land gezien zijn veelvuldige tochten met de paardenwagen naar Bretagne .
Maar dit terzijde.
Omdat de zon telkens vanuit een andere kant leek te schijnen hadden we dus al rare omzwervingen gemaakt en heel veel echtelijk getwist waarbij de routekaart al uit het zijraam was gevlogen zodat het vinden van dat boerengat nog ingewikkelder werd .   Eenmaal aangekomen in het bewuste dorp waar dat lieu-dit toe behoorde besloot ik om dan maar uit te stappen en het adres na te vragen in de dorpskroeg.
Zo ongeveer op de drempel vloog er een barkruk, die ik nog net kon ontwijken, door de open deur naar buiten en dit alles ging gepaard met een pleiade aan vloeken en verwensingen.
Nu ben ik niet zo snel bang maar was er wel van overtuigd dat het daar niet pluis was; en dook direct de aanpalende superette in.
Daar wist de eigenares mij te vertellen dat het er elke zaterdag- en zondagochtend zo aan toe ging na het jagen omdat de alcohol ervoor zorgde dat de jagers het zelden eens waren over de verdeling van de buit.
Gelukkig wist ze me ook te vertellen waar de nieuwkomers uit de grote stad zich hadden gevestigd en zaten we al snel aan een opkikkerend Apero tegen de schrik ; en daarna een lekkere boerenschotel met eend.
En dit brengt me op een streekgerecht wat je in een half uurtje op tafel tovert van de restjes.

GRATIN GERSOISE

Gratin Gersoise
Een streekgerecht uit de Gers dat ook gemakkelijk gemaakt kan worden met kliekjes van de Eend en dus eigenlijk een variant is op de jachtschotel die bij ons thuis vroeger in Brabant vaak op maandag gegeten werd, want s’zondags stond vaak wild op het menu.
Omdat ook ik nooit kliekjes weggooi maak ik vaak een variatie op deze aloude gewoonte en dit al naar gelang de overblijfselen van het losbandig leven .


Er was nog wat Parelhoen over van gisteren dat gevuld was met een Farce van Foie Gras van Eend , fijngesneden gezouten Eenden ham en in Sauternes geweekte Pruimen en Broodkruim.
In plaats van in plakjes gesneden Eendenborst en Foie Gras had ik er  de Farce en het fijngesneden Parelhoen vlees bijgedaan.      5 Aardappelen geschild , voorgekookt en daarna in dunne schijfjes gesneden.
2 Aardappelen tot Puree verwerkt , of je kunt het restje Puree van de vorige dag gebruiken.
In een heel klein beetje Eendenvet smoren: twee ontpitte Tomaten, een grote Rode Ui in halve ringen en een flinke teen Knoflook.
Vul dan een diep oven bakje met een laagje Aardappel, een laagje gesneden vlees ,een laagje Tomaat, Ui, Knoflook en draai er Peper over uit de molen.
[ In de originele versie zonder kliekjes gebruik ik schijfjes Eendenborst en Foie Gras.]
Herhaal dit nog een keer en giet  dan een kopje Melk/Creme-Fraiche mengsel over de schotel .
Smeer nu de Farce er over zodat alles bedekt is en bestrijk dan het gerecht met een laagje Aardappelpuree.
Bestrooi met wat Paneermeel en leg er klontjes Boter op.

 

Zet de schotel in een tot 180′voorverwarmde oven gedurende een minuut of twintig [ Tijd hangt van de oven af ]
Voor het opdienen strooi ik er een beetje Foelie of Nootmuskaat op.
Als bijgerecht gestoofde Peren in Witte Wijn.