blog met recept BOERENKOOL EN WINTERSTORM

Boerenkool is typisch een Nederlands gerecht en tot voor kort in het zuiden van Frankrijk helemaal niet te koop.
Dus toen ik nog in Cadzand woonde en het daar in de winter vaak heel guur was stond Boerenkool dan ook wekelijks op het menu.
Maar aangezien ook daar buiten het seizoen in die tijd alles met kranten was dichtgeplakt ging ik vaak naar het nabijgelegen Knokke [ B ] om mijn boodschappen te halen , en toen nog goedkoper ook.
Een geimporteerd Zeeuws meisje is even zuunig als een echt.
Het was een zeer stormachtige dag met zware windstoten en normaal zou ik nooit op pad gegaan zijn maar ik moest een stoeltje ophalen voor een vriendin .  De auto [ Landrover ]  kan zulk noodweer gemakkelijk aan , maar ik dus niet , amper genezen van een dubbele wervelbreuk.
Daar kwam ik achter toen ik op het zeer winderige Lichttorenplein schuin tegenover Delhaize uit de auto stapte.


Het autoportier dat nogal zwaar is , vloog open maar bleef gelukkig vastzitten.
Ik kreeg hem , want ben frele gebouwd , niet meer dicht door de krachtige wind en stond als een zeeman op de voorplecht recht op de wind vastgeklampt aan het portier…. totdat daar plotseling redding kwam  aangereden in een rode Porsche.
Ik wilde de woest aantrekkelijke bestuurder vragen om mijn autodeur te sluiten , werd door een windstoot gegrepen en belandde regelrecht in zijn sterke armen.
Een groot geluk en niet enkel door zijn fraaie fysiek want als ik gevallen zou zijn had ik hals nek en nieren gebroken met mijn aangevreten botjes.

De Zuid Franse winter is geenszins te vergelijken met die aan de Noordzee maar toch wil je ook in het zuiden wel eens winterkost en ik ben zooooooo gelukkig dat hier sinds kort Boerenkool in de schappen ligt al kost die wel de hoofdprijs .
In andere delen van dit land ziet men het als varkensvoer.
De zachtere versie die hier op de markt is heet superfood , wordt verkocht per 3 bladeren en is bedoeld voor de gezondheidsfreaks onder ons , want doet dienst als ingredient voor trendy groene ontbijtdrankjes .

BOERENKOOL MET SPEK EN WORST

Boerenkool is typisch een Nederlandse groente en tot voor kort in het zuiden van Frankrijk helemaal niet te koop.
Toch wil je ook hier winterkost en ik ben zooooooo gelukkig dat hier sinds kort Boerenkool in de schappen ligt.
In andere delen van dit land ziet men het als varkensvoer.
De zachtere versie die hier aangeboden wordt is bedoeld voor de gezondheidsfreaks onder ons , want bedoeld om in ontbijtdrankjes te verwerken.
Omdat ik  Nederlandse expat vrienden te eten kreeg die ook altijd smachten naar Boerenkool , stond  die gisterenavond  op het menu.
Met uitgebakken Spek en Franse gerookte Worst die veel lekkerder is dan de Nederlandse fabrieks rookworst.

De Boerenkool ligt al enkele dagen in zijn geheel in de vriezer en haal ik er pas op het laatste moment uit als de Aardappelen al ongeveer 5 minuten aan de kook zijn.

Dan vermorzel ik de knisperende bladeren met een broodplank nog in de HEEL stevige plastic zak en kan ik er de nerven zo uitpakken .


Daarna doe ik de fijn gedrukte Kool zo in de pan.

Zet Puree Aardappelen in vieren gesneden op in een pan met niet teveel water, enkele Peperkorrels, een Bouillontablet en een beetje Foelie.
Intussen bak ik een ons fijngesneden gerookte Spekblokjes uit in een pannetje.
Breng de Aardappelen aan de kook tot bijna gaar. Doe er nu de Boerenkool bij en laat nog en minuut of vijf na garen.
Nu moet het kookwater zijn verdampt [ anders zeer zorgvuldig afgieten ] Een klont Boter, twee lepels Creme-Fraiche , een flinke schep Mosterd, gemalen Foelie , Peper uit de molen , het vet plus de uitgebakken Spekjes erbij doen en grof stampen ; het is geen babyvoedsel.
Minstens een paar uur apart zetten zodat de smaken goed kunnen intrekken.
De Worsten wellen in water dat tegen de kook aan is en Speklappen uitbakken tot ze hard en knapperig zijn maar zodanig dat ze niet verbranden.

Dan bakken we de Boerenkool snel en heet een beetje op en kunnen we aan tafel.
Worst , Spek, Mosterd en Kruidenazijn serveren we apart en ook de Zwarte Peper molen van Fairtrade staat erbij.
Blije gezichten aan tafel van de gasten.