blog met recept ARTISJOKKEN ALS TOERISTENVAL

Enkele jaren geleden maakten we een roadtrip van zeven weken door heel Spanje ; van de Costa Brava naar het westen tot Segovia en van daaruit naar het zuiden tot aan Cadiz

 

De hele kust langs en weer het binnenland in vanaf Nerja door de Sierra Nevada en daarna langs de oostkust weer terug naar Frankrijk .

Uiteraard hebben we heel veel gezien en ook meegemaakt mede door het gebrek aan kennis van de Spaanse taal wat ik bepaald wel een handicap vond  maar ja , je kunt niet alles bijhouden..op onze leeftijd , we spreken  vijf talen is dus dat is al heel wat .
Omdat wij grote liefhebbers zijn van de regionale keuken vond de stop voor de lunch altoos plaats bij een etablissement waar werklui , jagers en andere inheemsen werden gespot aangezien daar het lekkerst gekookt wordt .
Niet gehinderd door enig begrip van de spijskaart werd door ons op goed geluk besteld of wezen we aan wat ons op andermans bord begerenswaardig leek ; we zijn dan ook nergens gefopt….op een keer na…..
We hadden een nichtje van mijn schat bezocht , zij is woonachtig in Zuid Spanje , en van haar kregen we een adresje hoog  in de Sierra Nevada waar we zeker zouden moeten aanleggen… want het moest daar heel lekker en spotgoedkoop zijn ; zij waren er met Spaanse vrienden geweest .
Aangekomen bij de rustieke finca zag het er veelbelovend uit ; Spaanse boerenfamilies aan lange tafels ,  authentieke inrichting [ uiteraard te warm om buiten te eten ] en tot ons groot genoegen : een spijskaart in het Engels .
Dat had de raderen al aan het draaien moeten zetten ……….
Ik ben dol op Artisjokken die ik altijd koud eet met Eiermayonaise , maar hier serveerde men een warme versie als ovenschotel..
Zesentwintig euro … leek me wat aan de prijs voor Spaanse plattelandsbegrippen , maar goed  ik had hem nog niet gezien dus dat kon nog meevallen .
Moet gezegd : het smaakte heerlijk al was het een klein ovenschaaltje met een paar doorgesneden Artisjokken in Bechamelsaus ; een soort bijgerecht als het ware .
Samen met de Bieflap / Frites van mijn schat , een karafje rood en twee espresso’s tikten we vierenzestig euro af wat me voor een goedkoop adresje in de Spaanse binnenlanden erg duur leek omdat we tot dan toe in heel Spanje nog niet zo duur geluncht hadden en ook nog eens veel copieuzer .
Ik verdenk dit etablissement sterk van het voeren van twee prijslijsten… de Engelse voor de toerist , ook al komt die in een Franse auto  ;   hetgeen nog werd gestaafd door het feit dat wij dankzij een fout van Tom Tom terecht kwamen op een zandpad waar tot mijn stomme verbazing hectares vol Artisjokken in volle glorie stonden te prijken op nog geen vijfhonderd meter van het ‘ goedkope adresje ‘………… en toen werd ik toch zo vals………
Beetgenomen als toerist !!!
Nooit eten we nog Artisjokken zonder over ons Spaans avontuur te praten ; zo ook vanavond , maar dan koud met Eiermayonaise omdat we s’middags de hoofdmaaltijd gebruiken en we dan meestal buiten kunnen zitten .

ARTISJOK MET EIERMAYONAISE

Knip van de Artisjokken de punten van de blaadjes af en snijd de steel zo kort af dat ze rechtop in de pan blijven staan .

Opzetten in zeer ruim water met wat zout en een doorgesneden Citroen .
Zachtjes beetgaar koken.. het blad moet zacht aanvoelen maar niet loslaten .
Intussen klop je Mayonaise en kook je een Ei per Persoon .
Hak het afgekoelde Ei klein , doe het in de kom met de Mayonaise , een eetlepel Kappers , een koffielepel Kurkuma en een flinke eetlepel Creme- Fraiche .

Zet de Artisjok per persoon in een diep bord en een bakje met de Mayonaise apart erbij .

Voor degenen die nog nooit Artisjok gegeten hebben : pluk van onderaf de blaadjes van de Artisjok , dip het blad met de vlezige kant in de Mayonaise en zuig de ze tussen de tanden uit .


Als je onderaan bent en het blad te dun wordt zie je ook de vezels in het binnenste van de Artisjok .
Snijd dit voorzichtig weg totdat de bodem overblijft , en die is het lekkerst .  Vul de bodem met het restant van de Eiermayonaise .