blog met recept TARTE TROPEZIENNE glutenvrij

De winkel variant

Mijn Glutenvrije variant van de kookles van Madame Senequier ;                  die minder goed rijst door het ontbreken van Gluten , al is de smaak er niet minder om .

Dol op Tarte Tropezienne en vele jaren niet een klein stukje kunnen eten zonder zwaar ziek te worden totdat ik enkele jaren geleden in de Bio winkel Glutenvrij MEHL van Schar ontdekte en met behulp van Madame Senequier van de Provencaalse kookcursus Tarte Tropezienne leerde maken. Je kunt ook Rijstmeel en Maismeel mengen .
De originele versie van dit heerlijk gebak stamt helemaal niet uit St Tropez maar uit Polen en is met de oprichters van de bakkersketen  La Tarte Tropezienne [ de familie Micka ] uit hun geboorteland meegebracht.
Al heel snel werd dit gebak razend populair , niet in het minst door onze beroemde dorpsgenote Brigitte Bardot , en is de naam en het recept gedeponeerd . Inmiddels hebben ze  een waar banket- en broodbakkersimperium opgebouwd zodat er van het origineel weinig authentieks over is ; het is fabrieksgebak geworden.
De patisserie van het wereldberoemde terras van de familie Senequier maakt hierop een eigen versie met de befaamde Vanillevulling en op de kookcursus die ik bij Madame Senequier heb gevolgd , is daar een versie met vers Rood Fruit aan toegevoegd.
Juist deze is mijn favoriet.

GLUTENVRIJ TARTE TROPEZIENNE

Omdat er in mijn versie geen Gluten in het Meel zitten blijft de taart iets platter dan het origineel van La Tarte Tropezienne te zien op deze foto .

Klop 7 Eiwitten zeer stijf met een snufje Zout.
Klopt 7 Eigelen los met 250 gram Suiker totdat het een lint vormt.
Zeef 200 gram MEHL boven een kom en doe er een half pakje Gist bij.        Je kunt ook half Rijst- en half Maismeel gebruiken
Spatel dan in 2 of 3 keer beurtelings het Eiwit en Eigeel mengsel door het Meel.

Giet direct in een springvorm en plaats die 40 minuten in de oven , voorverwarmd op 150′.

Af laten koelen uit de vorm , op het rooster.
Een nacht in de koelkast bewaren.
De volgende dag horizontaal door midden snijden om te vullen.                    In het originele recept wordt Banketbakkersroom gebruikt ; ook te vinden in mijn kookboek , ik heb deze met Slagroom gemaakt .

Klop Slagroom zeer stijf.
Roer er dezelfde hoeveelheid Creme Fraiche door met 2 zakjes Vanillesuiker en een koffielepel gewone Suiker.
Schep dit mengsel op de onderste helft van de Tarte.

 

 

Als variatie : bedek  met een melange van vers Rood Fruit en leg de bovenste helft er weer op.

Strooi Poedersuiker door een zeef op het “deksel”en versier de Tarte eventueel met verse Mint blaadjes en enkele vruchtjes.

De Tarte Tropezienne is heel luchtig wegens het ontbreken van Gluten en is bovendien goed in te vriezen.