blog met recept CREATIEF IN CUBA

Enkele jaren geleden zijn we naar Cuba geweest , en het is werkelijk het leukste land wat we ooit bezocht hebben .
Vierentwintig uur per dag en nacht speelde er zo’n vrolijk orkestje op het terras van het hotel , al werkten ze wel in ploegen ,[ wij sliepen er precies boven ]
Het hele maatschappelijke leven gaat ook gewoon dag en nacht door , wat een belevenis op zich is …..
Helaas… fatsoenlijk eten behoorde toen nog niet tot de mogelijkheden ; niet eens in het duurste restaurant want ook in Cuba weten ze van prijzen en ze werden toen ook liefst in euro’s betaald .
Uiteraard moet je daar als toerist niet over klagen gezien de boycot’s en de eenzijdigheid van de landelijke ingredienten .
Drinken daarentegen lukte prima… geweldige Koffie en heerlijke Cocktails .
En zoals dat een oprechte dictatuur ,waar alles staatseigendom is ,betaamd werden pakken Koffie , flessen Rum en dikke Sigaren stiekem door het personeel verkocht aan ons toeristen..
We moesten dat vooral niet kopen daar waar de van staatswege verstrekte taxi chauffeur met oldtimer ons naar toe bracht..
Het hotelpersoneel was veel goedkoper en wij dankbare helers .. Daar stond ook nog wel tegenover dat ik nagenoeg mijn hele vakantie garderobe inclusief tasjes en schoenen aan de kamermeisjes heb uitgedeeld…
Moet gezegd dat ik ook geen deftige spullen had meegenomen , want je wilt in zo’n land niet de patser uithangen..
Sterker nog… ik ben in een ski-pak vertrokken en ook weer teruggekeerd . Het was hartje winter en ik heb het altijd koud in het vliegtuig .
Bij het hotel ontmoetten we een aardige en vooral knappe jonge student Frans die ons aanzag voor Fransen en ons het ECHTE Havanna wel wilde laten zien.. die buurten waar je normaal niet komt , en daar nam hij ons mee naar het repetitie lokaal van de Buena Vista Social Club.. waar het allemaal is begonnen.
Intussen had ik een Mojito al erg weten te waarderen dus hebben we er daar met de vloeiend Frans sprekende student  een paar gedronken die toch een beduidend lager prijskaartje hadden als op het hotelterras… We hebben hem als afscheid nog meegenomen naar de super voor de toerist waar hij wc papier en luiers voor de baby mocht kopen als onze dank…..    Thuisgekomen was al het Citrusfruit in volle bloei en moest ik toch eens uitvogelen hoe ik alle vruchten optimaal zou kunnen benutten…

 

De belangrijkste Citrusvruchten oogst valt hier in Zuid- Frankrijk in najaar en winter , en laat dat nou niet direct het seizoen zijn waarin je naar een Mojito verlangt .
Hoewel de Limoen struik nagenoeg het hele jaar wel enkele vruchtjes geeft kan ik daarmee niet aan de Mojito behoefte in de zomer voldoen ; het is net genoeg voor decoratie en bescheiden gebruik in de keuken .
Helma  zou Helma niet zijn als ze daar niet iets op had gevonden…..
Die winter bracht me een overvloedige oogst en zoals ik altijd limonade siroop maak van de Citroenen waarvan ik de schil heb gebruikt ten behoeve van de Limoncello , bedacht ik dat ik ook wel eenzelfde siroop zou kunnen maken van Limoenen ipv Citroenen en de Suiker te vervangen door zijn Caraibische zus : Rietsuiker .
Ik kook de zeer fijngehakte [keukenmachine] Limoenen/Citroenen met Water en Rietsuiker in . Dan door de zeef wrijven en heet in flessen doen.
Bij elke fles aldus verkregen siroop heb ik een vijfde deel Witte Rum gedaan en alles koel weggezet in de drankschuur….
JAAAAA   Ik heb een heuse drankschuur op een koele plek in de tuin tussen de struiken voor alle Likeuren en Marmelades .

 

Ik kook de zeer fijngehakte [keukenmachine] Limoenen/Citroenen met Water en Rietsuiker in . Dan door de zeef wrijven en heet in flessen doen.
Bij elke fles aldus verkregen siroop heb ik een vijfde deel Witte Rum gedaan en alles koel weggezet in de drankschuur….
JAAAAA   Ik heb een heuse drankschuur op een koele plek in de tuin tussen de struiken voor alle Likeuren en Marmelades .

 

Het is vandaag een prachtige dag en toen we terugkwamen van de Versmarkt stelde schat voor dat we eerst maar eens gezellig een Apero moesten genieten in de tuin… Ideaal moment om een fles Mojito van eigen kweek te proberen ; er hoefde alleen nog maar Prikwater , gecrusht IJs, Limoenschijfjes en Mint blad bij.. en dat groeit in de tuin .
Het is een groot succes gebleken …..

 

Het originele recept :

1 koffielepel Rietsuiker .
Uitgeperste Limoen een grote of twee kleine .
1/5 deel Witte Rum .
4/5 deel Prikwater .
Gecrusht ijs .
Wat verse Mint blaadjes en schijfjes Limoen in het glas laten drijven .
Serveren met een roer stokje en een rietje .

Extra chic maak je deze cocktail met een suikerrandje : Ga met een schijfje Citroen/ Limoen waarin je een snede hebt gemaakt langs de bovenrand van het cocktailglas en druk dat dan in een laagje Suiker .