columns 10 DAGEN KOKEN ZONDER KOOKPLAAT

 

PANIEK… GEEN ELEKTRIEK

Zitten we gisterenavond gezellig Franse Kaasjes te knabbelen in de keuken … en ineens … PLOEF !!!!!
Geen elektriciteit meer … daar zaten we dan in het pikkedonker en omdat we er gezien de weersomstandigheden totaal niet op waren voorbereid moest eerst op de tast een aansteker en zaklamp gezocht worden… ; windlicht stond gelukkig op tafel .
Bij de buren waren de raampjes gezellig verlicht wat erop duidde dat de oorzaak hier in huis gezocht moest worden .
Hoofdschakelaar weer aan … PLOEF !!!
Zo ging dat nog enkele keren en mijn schat raakte alweer in paniek… dat gaat snel nu hij in de lappenmand zit…
Eerst maar eens de feestverlichting uit , dat is het eerste waar je aan denkt. Hoofdschakelaar weer aan en PLOEF !!!!
Dan maar alle groepen uitzetten en stuk voor stuk controleren.
Stop A , ja , ik heb ze allemaal genummerd op een lijst en weet precies welke apparaten of stopcontacten op welke groep zitten .
Dus stop A ging aan : PLOEF !!!! tjeeminee… nu werd schat nog nerveuzer.. verder met stop B … licht … stop C … enz enz en alles werkte dus stop A was de boosdoener ..
Verder met de controle… alles uitzetten wat op groep A zit en stuk voor stuk controleren … het leed betrof voornamelijk de keuken…. Enfin… een stuk of 12 PLOEFFEN verder sloeg de stop er nog steeds uit , maar ik was voldoende geinformeerd om de elektrieker die maandag was geweest weer opnieuw te laten opdraven … intussen moest schat wel een stuk uit de boekenwand zagen want daarachter zit de stoppen-kast verborgen , en dit is mijn schuld dat daar een kast voor getimmerd is want ik wilde niet tegen dat stoppen-kastje aan kijken .
Omdat het 18 ‘ is was het leed nog te overzien ; de verwarming werkte niet , de keuken tv , de kookplaat , mijn opladers die altijd in de keuken liggen en mijn docking-station , de elektrische vloerverwarming en de terras-straler boven de keukentafel .
Gisterenavond keek ik dus het Chateau en had schat het nakijken met zijn film , want maar 1 TV. beschikbaar…
Vanochtend Eieren gekookt in de waterkoker en gelukkig zit de koffiemachine op een andere groep . Zonder koffie is er geen leven…
Mazzel dat ik nog 2 kliekjes in de ijskast had staan en die gingen in de magnetron .. dat deel van de keuken was gespaard gebleven evenals de koelkasten en de oven …
Schat kreeg Nasi en omdat hij daar een eitje bij wil heb ik het rauwe ei in een kuiltje in de nasi gedaan… soort van gepocheerd

en ik nam een restje Preistamp met Parmezan versierd met hamblokjes…


Tijdens ons sobere maal kwam de verlossende App dat onze trouwe vriend onderweg was en die heeft het probleem snel gedetecteerd…. de elektrische kookplaat zei wederom PLOEF !! die konden we niet controleren gisteren omdat daaraan geen stekker zit .
En zo kon ik toch nog op tijd naar Kaffee-Klatsch want dat is belangrijker dan de nieuwe kookplaat… daar is morgen nog tijd genoeg voor… in het gekste geval kunnen we nog BBQen totdat er een nieuwe kookplaat is….
Morgenvroeg is er bij het ontbijt weer journaal , een eitje uit de waterkoker en koffie….

Afbeelding kan het volgende bevatten: een of meer mensen, zittende mensen en binnen

VERVOLG OP PANIEK ZONDER ELEKTRIEK

Thuis eerst maar eens even gegoogeld in onze eigen taal wat er zoal te doen stond om dat geval aan te sluiten want de elektrieker zat inmiddels in de auto op weg naar Nederland.
OJEE… Krachtstroom en 6000 watt… nee… dat is er hier niet op de berg… even een appje naar de richting Nederland rijdende bus met raadsman , antwoord per ommegaande : Breng dat ding maar snel terug naar de winkel.
Dat is dus vanmiddag gebeurd.. Darty doet niet moeilijk , geld terug en ook subiet zo’n ouderwets geval besteld ; levertijd Oudjaarsdag….
En zo gaan we de Kerstdagen in zonder kookplaat..
Intussen heb ik al 3x gekookt in Magnetron , Oven , en de Plaat van Aad

….dat is in Brabant een plancha van Princess van de succesvolle Bredase ondernemer Aad Ouborg vandaar de naam . Het is allemaal uitstekend gelukt want wie kan koken kookt op of in alles wat warm wordt , en eerste Kerstdag [ mijn verjaardag ] kook ik niet want we gaan op restaurant .
Dag 1 zagen jullie in mijn vorige blog : PANIEK GEEN ELEKTRIEK dat waren kliekjes Nasi en Preistamp .

Dag 2 was gisteren Tartiflette met Provencaalse Tomaten

 

s’avonds Butternut soep uit de magnetron

Dag 3 , vandaag dus… ovenschotel met Spruiten , weer Provencaalse Tomaten

en Karbonaadjes op de Plaat van Aad

En Appelcompote uit de magnetron

Schat is dik tevreden….

KOKEN ZONDER PANNEN
Koken zonder kookplaat is ook koken zonder pannen en voor het eerst sinds ik over een magnetron beschik [ inmiddels mijn derde ] maak ik gebruik van de handige plastic kookpotjes die bij elke nieuw exemplaar werden bijgeleverd .

Eigenlijk achteraf bekeken verbaast het mij ten zeerste dat ik die malle fel gekleurde attributen nog had bewaard… niet wetende dat ik ze ooit nodig zou hebben , laat staan gebruiken . In feite ben ik er na 5 dagen achter dat ik zelfs zonder kookplaat zou kunnen leven want het blijkt een andere manier van koken te zijn met eveneens zeer goed resultaat , en dat weet ik zeker omdat schat zeer content is… schat blij … ik ook blij .

De fond die ik gisteren heb getrokken in de braadslee is vandaag veranderd in twee plastic bakken heerlijke Kippensoep waarvoor ik de groente eerst 15 min . in de magnetron heb laten koken , daarna gemengd met de bouillon en zo kon er ook nog een bak in de vriezer .

Toen 4 hele Aardappels met schil in de Aardappel topf [ daar zweer ik bij ] in 7 min bijna gaar gekookt om in blokken gesneden bij 2 overgebleven Kippenpoten van gisteren te leggen .

Dat was samen met de overgebleven Bietjes het middagmaal… terwijl dat in de oven stond hadden we alle tijd voor een glaasje Champagne in de zon… het waaide af en toe flink maar de temperatuur was heerlijk en de lucht strakblauw .

KERSTAVOND

Kerstavond. Relaxen voor de TV met joggingpak. Pantoffels. Chateau Meiland. En heerlijke hapjes. Garnaal salade a la facon de Guadeloupe en

Zalmmousse uit hetzelfde kookboek. Spicy en meer dan lekker.

EERSTE KERSTDAG OP RESTAURANT

De Stoofpeertjes die ongeveer op dezelfde manier tot stand zijn gekomen als de Appel- compote bewaren we tot morgen .

Intussen had ik ook al een Provencaalse Tomatentaart voorbereid

die meteen na de Kip in de oven kon en gediend heeft als Apero hap/ avondeten want we hadden borrelaars op bezoek…Zodat we rond 8 uur nog slechts een kopje Kippensoep hoefden te nemen .

Schat opperde dat we de nieuwe kookplaat best kunnen afbestellen aangezien hij altijd buiten de pannen moet afwassen , koken zonder pannen trekt hem bijzonder aan.

Om 6 uur ging schat biljarten met een vriend en : klop klop klop…de pompiers zijn deze week al geweest dus die waren het niet… maar wel mannenbezoek in de persoon van onze vriend met de Tomaten van 10 miljoen… mijn volgers kennen de column vast nog wel , en anders even kijken op mijn website…. hij kwam een grote fles Prestige Champagne brengen als Kerstcadeau…. wat een verwennerij vandaag want ook de Gestoofde Peertjes [ geen stoofperen ] waren wondergoed gelukt in de magnetron en dit samen met een smeuige Sparerib

uit de oven en door schat gebakken frites heb ik een topdag beleefd… waarop ik ook nog een uur heb kunnen zonnebaden.

ZONDER GELUK VAART NIEMAND WEL

EEN ONGELUK KOMT NOOIT ALLEEN

Omdat een ongeluk nooit alleen komt en ik dat blijkbaar altijd aantrek rond deze dagen van het jaar heeft de lichtsnoer het begeven ; slechts enkele dagen geleden is die door onze noeste elektrieker geinstalleerd . Dat was nog eens echt balen… schat kan bijna niet vooruit maar heeft toch kans gezien de slang zonder beschadigen te demonteren… heeft iets te maken met de schakelaar waarmee men verschillende effecten kan bereiken zodat alleen nog het knipperlicht functioneerde en dat wil ik nu juist niet….
Terug naar Gifi… die doen ook nooit moeilijk , maar uiteraard geen lichtslang meer te bekomen ; wel een tegoedbon.
Ik ben er al de hele dag vals van…
Gelukkig ging het koken zonder kookplaat weer feilloos …


Een heerlijke kip met veel boter en citroen in de buik , gebraden in de oven , aardappels in de schil erbij gelegd en bietjes [ voorgekookt] gegaard in de magnetron met een sjalotje , ciderazijn en ook weer boter…

Appelcompote uit de magnetron , ook prima gelukt , stukjes appel , scheutje Pineau de Charentes klontje boter en rozijnen een minuut of 10 draaien in de magnetron… en perfect .
Van de rest van het witte kippenvlees heb ik kip/kerry salade gemaakt met ananas en van het karkas kippenfond getrokken in de braadslee.
Niet lijnvriendelijk deze nieuwe kookmethode die gelukkig maar 10 dagen duurt…. als er niets fout gaat met de levering natuurlijk…
Maar het schitterende weer en siesta in de zon maakten mijn dag weer een beetje draaglijk .

UPDATE KOKEN ZONDER KOOKPLAAT.
Zoals jullie , mijn volgers , af en toe hebben gezien valt het koken zonder kookplaat helemaal niet tegen .. strikt genomen heb je die niet eens nodig al zullen we na die 10 dagen wel flink zijn aangekomen . Wanneer je geen boter gebruikt lukken de groenten niet goed in de magnetron en ook de ovenschotels smaken beter met boter dan met olijfolie.
Na mijn laatste up-date heb ik achtereenvolgens en met groot succes gemaakt :


Mijn fameus recept Varkensgebraad met Rode Sjalotten en Kriekbier… in de oven , met de gestoofde Peren van de dag ervoor…. met Kerst gingen we op Restaurant en 2e Kerstdag weer dat gebraad.. avondhapjes bij de tv en Kippensoep uit de magnetron…
Gisteren Coquilles st Jacques , snel om en om gebakken op de plancha , Saffraansaus in de magnetron , niet gebonden of ingekookt maar toch lekker want Boter en Room…

met Stoofprei ook weer met een klont Boter en Cider azijn , allemaal even lekker maar niet goed voor de “fesses” , s’avonds een gepofte Aardappel met zure Room en Nep-Kaviaar ;

foto gepikt want hij was al op voordat ik m kon fotograferen.

Vandaag Zuurkool stamp… Aardappels voorgekookt in mijn aardappel topf in de magnetron , daarna bij de Verse Zuurkool gelegd , Boter [ alweer ] erbij en een scheutje Wit… in de oven op 175′ met 2 Saucijzen ernaast… die heb ik op het laatst gegrild , ook weer in de oven , met wat Spekblokjes.. en echt… het was overheerlijk…

Vanavond maak ik een soort van gepocheerd Ei in een Tomaat… dat kan in de magnetron en daarna leg ik er het restant van de Zalm-eitjes op… verheug me nu al.


Te-samen met de Bosvruchtentaart en gevulde Appeltjes met Boerenjongens hebben we ook zonder kookplaat niets te klagen…

maar toch blij als ie dinsdag afgehaald kan worden… dan kan ik weer Pasta koken…en vermoedelijk lijnen…..

DE LAATSTE LOODJES , OUDJAARSDAG
Linzen schotel van Oud en Nieuw ; met Nieuwjaar linzen op het bord , het hele jaar geen geld tekort .
Aangepaste vorm wegens gebrek aan kookplaat .
Soepgroente : Wortel , Bleekselder , Prei , Navet , Ui , Rode Paprika en een Tomaat in de Romertopf [ voor aardappels] 15 min met alleen het aanhangend spoelwater koken in de magnetron.

 

Doe in een ovenschaal : Spekjes , schijven Chorizo , 2 tenen Knoflook , 1 Laurierblad , 1 Salieblad , een paar takjes Tijm , een scheut Rode Wijn en laat dat even smoren , voeg dan de voorgekookte groente , een blikje Linzen en 2 Gekonfijte Eendenpoten met aanhangend vet toe en na een minuut of 5 30cl Water met een eetl’ Kalfsfond.

Laat 45 min stoven in de oven op 170′

Opdienen :
Schep wat van de Linzen schotel in een diep bord , Soep apart naar smaak toevoegen en Parmesan om zelf te raspen… bestrooi met Peterselie en geef er Boerenbrood bij ..

KOKEN ZONDER KOOKPLAAT ,EIND GOED AL GOED ;

Het ei is gelegd…. gisterenmiddag de nieuwe kookplaat op kunnen halen en vanochtend heeft schat kans gezien deze zelf aan te sluiten…. het is dezelfde als we hadden dus een kwestie van vergelijken …

zo heb ik weer wat uitgespaard voor mijn bespaarpot… Het Kerstdiner moet toch ook uit de lengte of de breedte komen .
Het bevreemdt me wel enigszins dat het bij Electrolux al niet anders is als bij Ikea ; je houdt altijd onderdelen over .


Alles werkt en erg druk kan ik me er daarom niet over maken Vandaag slechts gebruikt om de lang beloofde Warme Choco te maken voor mijn lieverd aangezien melk koken in oven of magnetron mij geen goed idee leek en ik alleen de enige echte van Houten Cacao wil gebruiken…. liever naakt dan namaak want op lekker voedsel wordt hier niet bezuinigd , met als bonus Warme Appeltjes met Boerenjongens .
Dat die cacao uit Nederland komt was voor mijn Franse vriendin nog een aardige verrassing gezien het feit dat al het goede slechts uit LDF komt .
VANOETEN? Dit is dus Frans voor van Houten…. en dat komt vlgs haar toch echt uit Frankrijk ; het staat vermeld op het pak….
Dat kan wel wezen heb ik haar uitgelegd , dat is de importeur.
Ze was zowaar enigszins beledigd ; na RAMBRANN [ Rembrandt ] en VANGOGGE [ van Gogh ], alweer een paar Franse hoogtepunten armer .
De Linzensoep van Oud en Nieuw… 2 dagen achter elkaar ja…vanwege het bijgeloof… kwam nog uit de oven werkelijk veel smakelijker dan anders en volgens mij komt dat door de oven-bereiding ..
In de zon op het terras met een ferm glas rood zag het leven er weer heel goed uit , al heeft de rode lingerie tot nu toe nog geen prijsje opgeleverd… je kunt nu eenmaal niet alles hebben .
Oud-jaars avond rustig voor de TV doorgebracht met flauwe programma’s en lekkere happen met Champagne.
OA Gerookte Makreel op tostadas

en andere niet nader te noemen snoeperijtjes…ik wil het wel gezellig houden in het nieuwe jaar en daarom wens ik al mijn FB vrienden en vriendinnen het allerbeste en goede gezondheid in 2020 .
Voor ons had het niet beter kunnen beginnen…