columns HOOFDPRIJS EEN ASBAK

4 DECEMBER , EEN DAG OM TE ONTHOUDEN

Elk jaar werd op 4 december , de verjaardag van rector Bal , een grote spelletjes feestdag gevierd op ons lyceum .  Als eerstejaars brugsmurf in 1958 had ik me vol zelfvertrouwen opgegeven voor de scrabble wedstrijd wetende dat ik daar heel goed in was en nog steeds ben . De voor het overgrote deel gymnasiasten uit de laatste jaren keken met een meewarige blik naar mij als jonge rebelse puber met de vaste overtuiging die snotneus wel even in de pan te hakken.

Maar het voor hen ongelooflijke gebeurde , ik ging steeds door naar de volgende ronde totdat ik voor een 6 Gym leerling zat ; uiteraard in die tijd al haast een vrouw , en ik zegevierde glansrijk .

Dat was daar nog nooit vertoond , bij de prijsuitreiking werd ik door de rector op het podium gehesen en na een lovende toespraak kreeg ik mijn prijs overhandigd : EEN ASBAK  .

Met de wetenschap van nu een uiterst bedenkelijke gift waarvan ik nog jaren heb genoten als bakje voor mijn haarspeldjes want ik heb nog nooit van mijn leven gerookt .

Bij het 75 jarig bestaan van ons lyceum , 5 jaar geleden mochten we een anekdote insturen . Deze werd in verkorte vorm geplaatst in de jubileum uitgave waarin overigens nog een herinnering van mij werd geplaatst.