blog met recept VRIENDENMAAL MET PROVENCAALS KONIJN

Nodig je de buren uit om een Konijntje te komen verorberen zorg er dan wel voor dat je tenminste de dubbele hoeveelheid voedsel inslaat als je nodig denkt te hebben.
Je moet namelijk helemaal niet verbaasd zijn als je buren nog wat vrienden mee brengen die toevallig bij hen zijn blijven hangen na een niet afgesproken  Apero. Naar huis sturen is not done …. zodat het hele spul zich naar het volgende , wel afgesproken Apero begeeft .
Een Aperitiefje in de avond begint meestal om een uur of  zeven en het is wel de bedoeling dat er een eenvoudige maaltijd op volgt; het zogenaamde Apero Dinatoire; en zodoende belandden wij aan tafel met zestien personen waarvan wij er vijf nog nooit gezien hadden , maar tant pis , oftewel wat maakt het uit.
Ik had ruim konijnen ingekocht bij een boertje op de markt.
Deze man met duidelijk gevoel voor commercie is immer getooid met een leren hoed, hetgeen de prijs behoorlijk opdrijft ,want authentiek; maar de kwaliteit is ongeevenaard.
Dus voor zestig euri Konijnen [we zijn aan de zuidkust], wat Spek en de rest komt uit de tuin.
Een voorgerecht is ook niet nodig want een Frans Aperitief bestaat uit een keur van hapjes en toastjes hetgeen gunstig kan uitpakken als de hoofdmaaltijd met velen gedeeld moet worden.

Een godenmaal als dit wordt zonder bijgerechten geserveerd want de Sla komt na de maaltijd om samen met Brood het bord schoon te vegen.
Daarna volgt de Kaas op hetzelfde bord [neem nooit meer als drie stukjes] en afgesloten wordt met Taart die naar goed Frans gebruik door de gasten wordt meegebracht.
Het door Nederlanders zo fel begeerde kopje Koffie is bepaald niet algemeen maar een fikse borrel heel normaal.
Wat zei Asterix ook alweer? Rare jongens die Fransen.

Intussen zijn de Franse vrienden er wel achter gekomen dat ook een Nederlandse Oma kan koken want er wordt altijd  vriendelijk aangedrongen op het prijsgeven van het geheime recept.

PROVENCAALS KONIJN MET VRIENDEN.

12 Konijn stukken insmeren met Mosterd Peper en Zout, een takje Tijm erop leggen en omwikkelen met Bacon of Spek.


Snel aan twee kanten bruin bakken en in een ovenschaal leggen met wat Olijfolie, een flinke bos Tijm , aan dunne schijven gesneden Aardappelen, enkele Zongedroogde Tomaten en wat Knoflooktenen in hun schil.

Ongeveer 90 minuten in de oven op 160′  bedekt met aluminiumfolie waarin met een schillen mes enkele gaatjes zijn geprikt.
Daarna folie eraf , Zwarte Olijven erbij en nog 30 minuten terug : alles hangt af van uw oven.

Dit maal wordt zonder bijgerechten geserveerd want de Sla komt na de maaltijd om samen met Brood het bord schoon te vegen.