columns PRE-BRADERIE SHOPPEN IN ST TROPEZ

ST TROPEZ

Een reuze gezellige middag in St Tropez met mijn vriendin die als verrassing 3 dagen hierheen gevlogen kwam….. helaas moesten er wat onaangename zaken geregeld worden en daarom begon ons uitstapje met een bezoek aan de Gendarmerie

 

Een authentiek en ouderwets gebeuren waar je hier ook gewoon op zondag terecht kunt… eerste karwei afgevinkt hadden we een lunch verdiend . We kozen voor Renaissance , een brasserie naast de gelijknamige cinema waar men het vel nog niet over je oren trekt .

Het werden 2 Ceasars salades , subliem en huisgemaakt , gelukkig geen geprefabriceerde Kipstukjes uit de groothandel . Lekker glas rood en koffie met Citroen Merengue gebak..aangeboden door het huis… jaja..                    Mijn vriendin heeft daar enkele jaren geleden zaken gedaan en ze werd meteen herkend ; dat krijg je met knappe blondjes waar ik dus zonder scrupules van mee profiteerde . Mooi weer was het niet echt maar het bleef nog droog , het was intussen 3 uur en de winkels gingen weer open…

PRE-BRADERIE SHOPPEN volgende week vind de jaarlijks Braderie van St Tropez  plaats en dat is verworden tot een toeristisch spektakel waar bezoekers van heinde en verre zelfs met busladingen uit Italie op afkomen.. Da moet ik daar niet meer zijn. Vandaag genereuze kortingen in de prettige winkels en niet speciaal ingekochte brol zoals op de Dolle Dwaze Dagen..Mijn volgers die op de hoogte zijn van mijn lichamelijke ongemakken snappen intussen ik dat na een uurtje shoppen uitgeput op een terras in een comfortabel stoeltje viel .

De keus viel nu op Senequier , het wereldberoemde terras met de rode stoeltjes. Ik weet het… het is duur… maar…. de Chocolade Chaud is daar de beste keus en goede waar voor je geld.. Voor 8.50 e krijg je daar een kannetje , waaruit drie koppen gaan , met echte gesmolten chocolade ; in feite dus een dolle koop waarmee je moeiteloos anderhalf uur kunt loeren naar alles wat daar aan paradijsvogels langs paradeert.. een soort van voorstelling als bonus .
Dat die geweldige chocolade nog steeds op de kaart prijkt dateert nog uit de tijd , die niet eens zo lang achter ons ligt , dat Senequier nog een terras annex lunchroom was van de patisserie die tot op heden nog altijd achter het etablissement ligt en zowel vanaf de haven als het achterliggende marktpleintje bereikbaar is . Je kunt er lekkere taartjes halen en op het terras uit een kartonnen doosje opeten bij de consumptie…
Geschiedenis van deze zaak die al meer dan 130 jaar aan de haven is gevestigd doch niet meer in handen is van de familie Senequier na een reeks schandalen door hun nazaten..
De bakkerij is opgericht in 1887 door Martin en Marie Sénéquier afkomstig uit Cogolin aan de Place aux Herbes tussen de kerk Notre-Dame-de-l’Assomption en de haven.
Gezien het succes van hun bedrijf (met name zachte nougat), breidden ze het uit door de oude boot garages op te kopen die uitzicht boden op zee geleidelijk aan te kopen.
In 1930 besloot Lisette Sénéquier deze enorme ruimte om te vormen tot een luxe café , naast de originele Patisserie.
In 1944 werd het etablissement vernietigd door bombardementen en herbouwd en heropend in 1951, inclusief het 30 meter lange terras met regisseurstoelen en driehoekige tafels in felrood.
In 2012 is de zaak definitief verkocht aan een Parijse zakenman na een hele reeks schandalen in de familie waarna het tot een brasserie is omgetoverd waar je voor heel veel geld heel middelmatig eet .
Gelukkig is normaal terrasje pikken nog goed mogelijk buiten lunch en diner uren .
Een afstammelinge van de Cogolinese tak geeft buitengewoon prettige Provencaalse kooklessen , een aanrader.