blog met recept VERKEERDE ZUINIGHEID

In een lang vervlogen leven had ik een schoonfamilie die gruwelijk zuinig was ook al waren ze schat hemeltje rijk
Dat schijnt ook meestal samen te gaan aangezien je niet eerlijk rijk kunt worden zonder spaarzaamheid .
Bij hen echter liep het de spuigaten uit ; een voorbeeld :
Als iemand ergens in huis een lamp had laten branden zonder reden , dan moest diegene een gulden in een potje doen ; een wereldbedrag in die tijd , wat later nog eens werd opgeslagen tot een rijksdaalder .
Met de wetenschap van nu was schoonvader buitengewoon milieu vriendelijk al was dat niet zijn insteek , getuige het feit dat hij op zaterdagmorgen vanuit Valkenswaard in Eindhoven op de markt groente ging kopen en wel met de auto van schoonmoeder [ een Citroen DS ] die zuiniger liep als zijn Cadillac want in het dorp wilde hij op de markt niet gezien worden .
Hij was dan meestal om een uur of half 10 al weer terug , net op het moment dat de zoons uit bed waren en de verloofdes gearriveerd ; er werd daar niet overnacht voor het huwelijk .
Even terzijde …. ze snapten niet dat zo’n verbod geen enkele zin had , er was gelegenheid genoeg omdat ze altijd gingen kaarten s’avonds..om in de late nacht of liever vroege ochtend weer huiswaarts te keren met een flinke slok op van de citroentjes met suiker of de vieux .
Als schoonvader dan terug was van de markt aten we steevast gegrild Buikspek met geroosterd Bruin Rozijnenbrood en dat was me toch een partij lekker.
Schoonmoeder kon heel goed koken , bakken en braden .
Ik heb eigenlijk nooit meer aan dat Spek gedacht totdat ik zondagmorgen een stuk zag liggen bij Grand Frais…
Vanochtend bereid met dank aan ex – schoonmoeder die 114 zou zijn als ze nog geleefd had .

Een stuk Buikspek van het varken op zacht vuur voorgaren in een pan heet water met Laurierblad – Verse Tijm – Peperkorrels – Grof Zeezout en Foelie .
Het mag vooral niet te gaar zijn !!!
Daarom gaar ik het tegenwoordig Sous Vide .
Ik hang het Spek in een Zip Lock zakje met wasknijpers aan de rand van een pan heet water .
Daarvoor vul ik de pan met water uit de boiler en zet die op een voorverwarmde elektrische pit gedurende 3 uur .
Het water moet op 67′blijven … controleer met een kookthermometer .

 

Daarna in een ovenschaal leggen en aan beide kanten insmeren met Mosterd – Stroop – Bruine suiker – Peper en Zout uit de Fairtrade molen , Kurkuma en Paprika Poeder .
Laat een uurtje marineren .
Giet er aan elke kant een heel klein beetje Olijfolie over , plaats onder de hete grill en keer hem nadat de bovenkant knapperig is .