columns WAR ON TERROR frelon vallen

BESTRIJDEN VAN WESPEN BIJEN EN FRELONS

De buurvrouw van de familie boerderij in de Lot is nogal gierig , dat is de meeste volgers van Aan tafel met Oma Frankrijk wel bekend . Toen er dus enige jaren geleden een Frelon kolonie huisde in een ieni mini woninkje dat haar eigendom is , doch vastzit aan de boerderij , wenste zij dat nest niet te laten weghalen want daarvan had zij geen last omdat ze aan de overkant woont .
Wij echter des te meer .
Zodra de avond viel en we met zijn allen rond de tafel aan het diner zaten , onder het licht van de gekleurde Guinguette verlichting , zoemde het onder onze lindeboom dat het een lieve lust was .

 

Deze Oma is niet zo snel geagiteerd en weet dat je gewoon rustig moet blijven ; dit uit ervaring gezien het feit dat ik mijn gehele jeugdige leven in het bos heb gewoond .
Echter op een avond hadden we een groot gezelschap uit Parijs aan tafel met nogal wat dames die begonnen te gillen en hysterisch te springen…. en jullie raden het al…. een van hen werd net onder het oog gestoken en dat begon in no time op te zetten .
Goede raad was duur ; geen dokter in de buurt en al helemaal geen ziekenhuis …
Gelukkig heb ik altijd crisis pillen tegen allergie bij de hand en ook cortisone creme met hetzelfde doel .
Docteresse Oma heeft de patiente behandeld met overwicht en zelfvertrouwen , en uiteraard met : God zegen de Greep in gedachten .
Wonder boven wonder begon de zwelling te zakken en heeft Eloise er niets aan over gehouden .
De volgende ochtend besloot ik tot drastische uitroei technieken waarvan de voltallige Parijse familie nog nooit gehoord had :
het maken van vallen .
De jeugd werd ingeschakeld en de lege petflessen uit het kippenhok gevist .
Iedereen had schik in dit kleuterschool karwei : een soort Teambuilding .

 

Nadat alle “vallen” voorzien waren van ijzerdraadjes en gevuld met een mengsel van limonade siroop en bier , hebben we de hele lindeboom , de zijgevel en het kippenhok vol gehangen en reeds luttele minuten later begon de pret…. alle jongens [ ook de mannen ] slaakten vreugdekreten na elke vangst .

 

Ja ik weet het…. dierenbeul…. maar het kon niet anders .
En omdat we die flessen heel de winter hebben laten hangen heeft zich geen nieuw nest meer gevormd .
Deze week had ik hier in het zuiden elke avond last van 2 of 3 frelons in de keuken als de tuindeuren open stonden ; maar niet voor lang , want ik heb de oude truc weer toegepast .
Knip van een petfles een ruim stuk van de bovenkant en steek de tuit naar beneden terug in de fles . Steek er aan weerskanten met een schillenmesje gaatjes in en maak met ijzerdraad een hengseltje . Je kunt er nog een extra ijzerdraadje aan bevestigen om het aan een tak te knopen.
Vul deze val met een bodempje Bier met Limonade siroop..Er moet voldoende ruimte zijn tussen de tuit en het Bier zodat ze geen kans krijgen zich door de tuit naar boven te werken .
Hang ze vooral niet op het terras maar ruim buiten om…. Bv aan de dakgoot [ die is erg laag bij ons] en in bomen of aan het schuurtje .. In elk geval niet waar je zit of langs loopt .
EN NU DE GOUDEN TIP : haal ze niet weg en laat ze een winter hangen… daarna ben je voorgoed van de beesten verlost …
Vanochtend heb ik de boel in elkaar geknutseld en na 5 minuten vloog er al een in….Oorlog !!