blog met recept DE ONTDEKKING VAN CHAMPAGNE KAAS

CHAMPAGNE- OFTEWEL GEFERMENTEERDE KAAS .
ALLEEN VOOR DE LIEFHEBBER VAN STINKKAAS .

Geheel en al door toeval door mij ontdekt  omdat ik eens voor ons retour naar Nederland nog wat zachte Geitenkaas restjes over had die ik niet wilde meenemen maar ook niet weggooien.                                                                          Zoals gewoonlijk maak ik voor ons vertrek alle restjes op en de vriezers leeg omdat in voor- en najaar tijdens onweer de stroom nogal eens wil uitvallen.  De kaasrestjes komen vaak het laatst aan de beurt en bewaar ik onder Olijfolie met Pepers en Rozemarijn…. zie mijn kookboek.
Ik wist niet goed raad met wat zachte Geitenkaas en besloot om die in een aparte weckpot te doen maar wel op dezelfde manier .                                          Wat je niet probeert weet je niet .       Beide potten heb ik voor een zonnig keukenraam gezet .
Toen we na 2 maanden terug kwamen en op de avond van aankomst nagenoeg niets in huis hadden behalve een stuk stokbrood van de pick nick onderweg ,  kwamen de potten met Kaas op tafel en wie schetst mijn verbazing toen ik de pot Geitenkaas opende……
De inhoud begon te borrelen en te bruisen en nadat alle bubbels ontsnapt waren besloot ik toch maar eens een hapje te proeven…. dat was een ervaring…. zoooooo lekker op Bruin Boerenbrood en we hebben er nog een jaar van gegeten tijdens aperitiefjes…iedereen is er enthousiast over .        Sedertdien gebruik ik Rocamadour voor dit doel.
Het systeem van harde Geitenkaas bewaren in Eau de Vie was me al jaren bekend , en doe ik ook , maar deze zachte Geitenkaas Champagne is verrukkelijk ..

KAASBLOKJES OP OLIE

Uitstekend als restverwerking ;
Wie heeft er nu niet elke week stukjes Harde Kaas over waar je weinig mee kunt doen en die in het slechtste geval in de kliko terecht komen…Ze zijn prima te gebruiken .

Heerlijk bij het Aperitief : Kaasblokjes uit de Olie .

Snijd blokjes kleiner dan een dobbelsteen [ ong. 1 x 1  cm ] en leg die in een glazen weck pot .
Giet er Olijfolie op en doe er hier en daar Rode Peper bolletjes en een geblancheerd Rozemarijn takje tussen .
Je kunt steeds bij blijven vullen , al zou ik eens in de paar maanden wel een nieuwe pot maken .
Let op dat de boel altijd onder de Olie blijft staan , dan kun je het heel lang bewaren .

Op dezelfde manier maak je zachte Geitenkaas brokjes , maar let op…. de pot hermetisch afsluiten en zeker 2 maanden dicht laten totdat de Kaas is gegist .