blog met recept DE ZAK VAN SINTERKLAAS

 

Sinterklaas werd in onze familie altijd bij mijn lievelings- oma gevierd , zij had een ruime woonkamer en niet onbelangrijk … haar zwager was Sinterklaas voor de vereniging van werknemers van Philips .
Op Sinterklaasdag ging Ome Rang met zijn zwager Piet in een koets van Frits Philips alle gezinnen af die daarvoor hadden ingeschreven … in die tijd een tientje . Uiteraard was Oma zijn laatste adres . Het hoeft geen betoog dat Ome Rang , die hem toch al graag lustte niet al te nuchter was aan het eind van zijn ronde die wel tot half 11 kon duren . Intussen waren wij als kinderen helemaal schor van het zingen om de komst van Sint te bespoedigen ; wisten wij veel…. .
Vanzelfsprekend waren we moe en lastig en werd er flink ruzie gemaakt door de neefjes en nichtjes .
De eerlijkheid gebiedt mij te zeggen dat ik veruit het stoutst en brutaalst was .
Ik zal een jaar of 5 zijn geweest en al enigszins aan het twijfelen toen we weer eens zo’n avond hadden waarbij Sint het nog eens ferm uit de hand had laten lopen .
Kennelijk had ik het zodanig begaaid dat mij werd voorgehouden dat ik zeker in de zak mee naar Spanje zou moeten , een idee dat me eigenlijk best aantrok .
Voor alle zekerheid had ik al een schaartje uit Oma’s keukenla gepikt en in mijn zak gestoken voor het geval dat het reisje me tegen zou vallen .
Sint deed ten lange leste zijn intrede en barstte direct los : Zoooooooo Helma , ben jij weer eens stout geweest… ik geloof Piet , dat we Helma dit jaar maar eens mee naar Spanje moeten nemen…..
En op dat moment viel mijn hele Sinterklaas geloof ineens in duigen … die stem… en die schoenen… : ik antwoordde : Dat kan helemaal niet want jij bent Sinterklaas niet… jij bent Ome Rang , ik zie het aan jouw schoenen …. En toen werd ik door Zwarte Piet in de zak gestopt en mee naar de keuken gesleept … Intussen had ik de halve zak al open geknipt en ik kreeg gruwelijk op mijn falie omdat ik het feest van de andere kinderen had verpest .
Jaren later hebben we er nog smakelijk om gelachen toen Ome Rang ook bij mij kwam voor mijn kinderen en ik voor de zekerheid zijn cognacje naar hem toe bracht zodat Sint zittend in de koets de cadeautjes kon overhandigen en zeker niet het risico liep om te struikelen .
Daarna gingen we naar binnen , werden de cadeautjes uitgepakt en het papier meteen opgestookt in de open haard , we dronken Bisschops wijn en aten gevulde Sinaasappels , net zoals we altijd bij Oma al deden…..
Langzaam is de traditie op de achtergrond geraakt toen we in verband met het ongeloof van de kinderen geen Sint meer vierden .
Als er geen gelovers meer zijn vind ik er niets aan .
Alleen op Koninginnedag kwam deze traktatie nog op tafel vergezeld van een glaasje Oranje bitter en keken we met de hele familie naar het defile op Soestdijk .

In die tijd hoefden wij die gevulde Sinaasappels niet zelf te maken want ze waren te koop bij de banketbakker , De Natris , wereldberoemd in Eindhoven .
Intussen heb ik de traditie in ere hersteld met dat verschil dat ik ze zelf moet maken .

Deze Sinaasappels gevuld met Sinaasappel Bavarois eten wij traditiegetrouw op  Sinterklaas avond .

Het recept :

Deze gevulde Sinaasappels eten wij traditiegetrouw op Sinterklaas avond  .

Het recept :

Zeste van een onbespoten Sinaasappel + 300 ml versgeperst Sinaasappelsap en 100 gr Suiker inkoken tot je 200 ml. over hebt .

Sinaasappel helften goed leeg snijden , wassen en laten drogen .

Intussen stijf kloppen : 3 Eiwitten met 100 gr suiker en een snufje zout..
Als je de kom ondersteboven kunt houden is het stijf genoeg .

Intussen week je 12 Gelatine blaadjes of het equivalent in poeder .
Klop 500 ml Slagroom niet helemaal stijf .

Haal de Sinaasappelsiroop van de pit en roer er de goed uitgeknepen Gelatine door totdat deze heel goed is opgelost .
Zet de pan Au Bain Marie om een klein beetje af te koelen maar het mengsel moet nog wel lauw en vloeibaar blijven .
Giet dan het sap al omscheppend door het Eiwit , goed om en om spatelen , en schep er daarna ook voorzichtig met de spatel de geklopte Slagroom door .
Dek de kom af met huishoudfolie en laat enkele uren in de koelkast opstijven .
Daarna kunnen de goed gewassen en gedroogde halve Sinaasappels gevuld en gedecoreerd worden…
Een ouderwetse delicatesse op Sinterklaas avond .