blog met recept RODE KOOL LASAGNE VOOR DE AANNEMER

In 2004 hebben we de garage laten verbouwen tot logeerkamer.

De oldtimer die er in stond hebben we verkocht want te duur in onderhoud en schat kan heel veel; maar niet sleutelen.
Weer een van mijn “kinderen ”  die de deur uit moest met pijn in het hart. [het was de eerste niet].


Enfin, gedane zaken nemen geen keer dus onze bevriende aannemer werd ingehuurd om de ruwbouw te klaren met hulp van mijn eega uiteraard om de kosten te drukken. Want geen geld over de balk, is hier de leus.
Dit hield dus in dat de schoonzoon van de aannemer die op het karwei gezet was elke middag bleef eten en ik had ook mijn zomer buurvrouw elke dag in de kost omdat zij weer eens haar man en hotel in de Alpen was ontvlucht wegens het zoveelste echtelijk geschil.                                                                        Het spreekt voor zich dat zij niet kan koken.
De werken vonden plaats zo midden oktober en weer tijd voor gemakkelijke winterkost . Daarom maakte ik de alom geprezen Rode Kool van mijn Oma met zoete en zure Appels en grove Aardappelpuree, opgestapeld als Lasagna met daar bovenop geruld Gehakt met Uien , een laagje Paneermeel en een paar klontjes Boter. Oma belde me altijd wanneer ze Rode Kool gemaakt had, oftewel liet Opa bellen omdat ze de telefoon maar een raar ding vond ,  en dan haastte ik me naar hen toe.
De schoonzoon van de aannemer die nog nimmer gekookte Rode Kool had gehad, omdat die hier alleen rauw wordt gegeten, likte er zijn vingers bij af zo lekker als hij het vond en vertelde uiteraard aan de hele familie van dit simpele godenmaal.           Ik vergeet nog te vermelden dat zijn vriend, elektricien en kapitein bij de Pompiers ook had meegegeten omdat hij ons gehele elektrische circuit onderhanden had genomen , en hun dames waren allen stervensnieuwsgierig naar het recept .
Dus dacht ik : ….Ik nodig de hele bups met kinderen en al zondag uit voor de lunch omdat het heel mooi weer zou worden en we zeker buiten konden zitten met de aannemer , zijn vrouw , dochter , schoonzoon en twee kinderen; de pompier met vrouw en twee kinderen en wij dus nog plus de buurvrouw in nood ; zo groot is de keuken niet .
Maar alras kwam ik er achter dat je met een Franse artisan onder een apero niets af kunt spreken. Ik had drie aardewerken bakken met het befaamde recept in de oven en een schaal Saucijzen om nog extra te bakken want een artisan heeft grote trek .
Apero klaargezet en zelf maar vast een neut gepakt .
Het werd een uur…. het werd half twee…. zolang zouden de heren toch niet in het cafe zijn blijven hangen? Het werd twee uur….. Toch maar even bellen…. Nergens antwoord, niet op de vaste, niet mobiel.
Toen maar samen met de buurvrouw aan het maal begonnen en niemand daagde nog op.
De volgende dag nog eens een belronde gedaan maar overal stilte.            Twee bakken in de vriezer.  Nu wilde het geval dat wij eind van die week terug zouden gaan naar Nederland en ik hier niets in de vriezer kan laten omdat de stroom nogal eens uitvalt tijdens de herfststormen .
Lumineus idee: een Franse vriendin in Bourgogne gebeld dat we zouden komen overnachten en dat ze niets te eten hoefde te maken want ik had genoeg voor haar uitgebreide familie , en zo gingen we zaterdags op weg met twee stenen ovenschalen die ik overigens na al die jaren nog niet heb teruggezien . En ook daar kwam de man des huizes om half tien s’avonds uit de kroeg gerold , maar hij kwam in elk geval .
Het recept viel ook daar goed in de smaak; de plattelanders houden van stevige kost hetgeen ook s’nachts nog te merken was op de slaapzolder waar we met 12 man waren ondergebracht…de boerderij was nog in verbouwingsfase … en de hele familie snurkte tegen de klippen omhoog van het heftige maal en de goede wijn ..
Toen we in Februari weer terugkeerden in onze boshut vernamen we dat de gehele aannemer familie plus het gezin van de pompier op herfst vakantie waren vertrokken naar hun familiehuis in Perpignan .

Voor een vierpersoons ovenbak neem ik:
5 grote Aardappelen
2 Appels
2 zoete Appels
1/2 Rode Kool
2 Uien en een pond Rundergehakt
Eventueel minder Gehakt en een Saucijs per persoon .

Mijn Oma kookte de Aardappels , de 4 Appels en de Rode Kool apart want hun kooktijden verschillen nogal .
Schaaf de halve Rode Kool en zet deze op met Water en Rode Wijn een kruidnagel , takje Tijm wat Foelie en zout.                                                           Breng aan de kook en laat dan wat zachter ong.  1/2 uur stoven . Als hij gaar is en nog een lichte bite heeft giet je het af en een schep Suiker en een scheut Rode Wijnazijn erbij .
Intussen schil ik de Appels en laat deze in een bodem Water koken tot het verdampt is en de Appels gaar maar nog brokkelig .
Een snufje Kerrie en Kaneel erbij met een schepje suiker .
De Aardappels zijn dan intussen ook gaar [ niet te ] en stamp ik grof met wat Creme Fraiche en Nootmuskaat .
Het Gehakt met de grof gesnipperde Uien staat dan al op zacht vuur te rullen.
Leg nu onder in een diepe stenen ovenschaal : de helft van de Rode Kool-de helft van de Appel compote en de helft van de grove Aardappelpuree. Herhaal dit nog een keer.


Nu het geruld Gehaktmengsel erop en daarover wat Paneermeel .                    In het midden en de vier hoeken een klontje boter en onder de voorverwarmde grill een korstje erop laten bakken .
Smullen maar.