BLOG / TIS HIER NET FRANKRIJK / SINAASAPPELS KWEKEN IN HET BOS

CITRUSFRUIT KWEKEN IN HET BOS
De eerste boom werd geplant nadat we hier na ons vervroegd pensioen kwamen overwinteren en besloten om midden in het bos een tuin aan te laten leggen.
Niet gehinderd door ook maar enige kennis op dat gebied, want midden in de stad gewoond en midden in de duinen , en als kind midden in het bos.
Ideeen had ik natuurlijk genoeg, gevoed door foto’s in op Francofielen gerichte magazines.
De door ons gecharterde aannemer uit het dorpscafé die intussen al tot onze vriendenkring behoorde heeft een echtgenote met een kleine kwekerij, en zij namen het project op zich om er wat fraais van te maken.
Het kostte nog flink wat overredingskracht om hen duidelijk te maken dat ik dat in het bos niet al te zondags wilde; dus terrassen van grint en cement, grove afvalstenen uit de steengroeve voor de tuin en daarin dan perken voor de felbegeerde Citroen-Sinaasappel-Mandarijn-Grapefruit en Kumquatbomen, en gewoon betonnen bloembakken.
Nou, dat was hun eer te na en kon nooit netjes worden; maar dat wilde ik ook niet ; je woont in het bos in een huisjespark en niet in een villa in Ramatuelle.                                                                                                                          Sedertdien sta ik in de dorpskroeg en bij de goegemeente te boek als Madame Rustique.
De werken werden deze keer stipt uitgevoerd, want twee weken voor de vakantie, dus er moest geld binnenkomen ; en een gouden regel: Wij betalen niet voor alles af is.
Volgens de tuingoden moesten er 3 Cypressen aan de poort komen met een Olijfboom ertegenover want dat brengt geluk , in elk geval in de portefeuille van de kwekeres .                                                                                                              O.K…… Daarna 3 perken met een Citroen-een Sinaasappel -en een Grapefruitboom en de rest sla ik even over want het gaat over citrusfruit.
Het eerste jaar was de oogst nog goed, want die bomen worden in Spanje kunstmatig opgekweekt , maar dat wist ik allemaal nog niet , plus het feit dat ik 30 jaar oude bomen had gekocht a raison van de hoofdprijs omdat ik het idee had dat ik dood zou zijn voordat een klein boompje tot wasdom zou komen.
Waarbij ik gans niet  had stil gestaan was dat deze drie bomen na 11 uur s’ochtends geen zon meer kregen waardoor zij een een redelijk snelle dood stierven en zo als dat hier maar al te vaak gaat: geen garantie.
Eigen schuld , Madame Rustique wenste haar bomen op die plek en dat was ook weer waar , ook al waren zij aangenomen om hun kennis.
De tweede serie bomen kwam tien jaar geleden , nu op een iets zonniger plaats voor zover dat mogelijk is in het bos.
Intussen hadden al twaalf Mimosas en Kurkeiken het veld moeten ruimen.
De groei verliep redelijk en de Grapefruit gaf vanaf het eerste jaar in overvloed.
Maar die Sinaasappelboom, daar was toch iets mee.  Aanvankelijk hadden we nog een Sinaasappel en toen niks meer, en wat bleek?
Hij is ge-ent op een Citroenstam . De Citroen begon zich te ontwikkelen ten koste van de Sinaasappelboom en daarom kwam nu de derde Sinaasappelboom, kleiner dan de eerste maar groter dan de tweede zodat ik nu weet wat ik heb gekocht.
Natuurlijk is deze ook weer kunstmatig opgekweekt dus hangen er flink wat Sinaasappels aan die onderhand geplukt moeten worden dus ga ik los op mijn unieke Zuid-Franse recept voor Marmelade wat ik heb losgepeuterd van een Franse buurvrouw die niet meer leeft , dus zet ik de traditie voort.                                                                                                                                                             Met de Sinaasappel / Citroenboom is het ook nog goed gekomen , want nu groeit er het hele jaar fruit aan… afwisselend Sinaasappels en Citroenen Recepten in mijn kookboek .