columns SCOOP , OMA ON-LINE

DE SCOOP LAAT EVEN OP ZICH WACHTEN , die komt aan het eind van dit relaas , geen zin om te lezen ?  Scrollen kan ook .

Ik mag wel stellen dat ik Bijenkorf -fan ben van het eerste uur, althans het eerste uur dat ik de vrijheid genoot me door Nederland te verplaatsen met mijn toenmalige vriend die ook mijn eerste echtgenoot werd ; hij had een mooie sportwagen in 1963 , dat heeft ongetwijfeld aan de liefde bijgedragen en bovendien vrijgevig …. aan emancipatie werd toen nog niet veel gedaan althans niet door mij . Waar moest je je in godsnaam druk over maken als je een vrijer / man had die je de wensen uit de ogen las.                            Eindhoven  , in die tijd nog een provinciestad , had uiteraard geen Bijenkorf wat als gevolg had dat ik samen met mijn toenmalige schat veel tripjes ondernam naar de drie grote steden die wel over mijn favoriete warenhuis beschikten . Ik had er mijn draai al snel gevonden , een kapsalon , een schoonheidssalon , mooie merken en lekker eten , meer had ik destijds niet te wensen .  Vele jaren werden met grote regelmaat uitstapjes naar de in mijn ogen wereldsteden ondernomen en toen ik eenmaal getrouwd ook over mijn rijbewijs beschikte kon ik inmiddels ook doordeweeks , wel alleen natuurlijk , want iemand moest toch werken en in die tijd was dat de man.

Mijn vreugde dat er eindelijk  in Eindhoven een Bijenkorf in aanbouw kwam was  met geen pen te beschrijven , vaak reed ik even langs de bouwplaats om de vorderingen te bekijken . De dag van opening hangt nog vers in mijn geheugen , het was ergens in het voorjaar van 1969 dus de nieuwe zomermode hing in de rekken. Hotpants met lange hessen en grote hippie hoeden . Mijn eerste aankoop : een enkellange zomermantel , type regenjas , beige en een grote bruine flaphoed… ik geloof niet dat ik me ooit zo goed gevoeld heb. Vanaf dag 1 bracht ik bijna elke ochtend in mijn favoriete warenhuis door , werken deed je toen niet met een peuter , er was een creche waar het kind een uur gestald mocht worden al keken ze niet zo nauw want destijds deed een moeder dat niet  dus druk was het er ook niet , bovendien leende de Bijenkorf gratis wandelwagentjes uit voor het geval de zoon mee naar de kinderafdeling moest om te passen .                                              De koffiehoek  gelegen naast de tijdschriften bood ruime gelegenheid om in dure modebladen te snuffelen , de stoffenafdeling met eveneens fournituren vlak daarnaast waar ik volgens mij de beste klant was omdat  kleding maken mijn hobby is al heb ik een hekel aan patroontekenen doch Vogue patronen waren in die tijd gewoon op voorraad ; niks bestellen maar meteen aan de slag .                                                                                                             Nog enkele favorieten : de keukenafdeling met koperen pannen , bruin bistro servies ,  grammofoonplaten , boeken , interieur frutsels , zelfs horloges , je kunt bijna niet bedenken wat niet vanuit dat warenhuis in ons bezit kwam en ik heb best even moeten wennen toen het assortiment werd ingeperkt waardoor ik werd genoopt alternatieven te zoeken .                  Daarna verhuisden we in 2000 naar Frankrijk  , de Bijenkorf catalogi werden in die tijd nog opgestuurd en er kon telefonisch besteld worden bij een levende en sprekende dame van de service-balie in mijn vertrouwde filiaal.

Sindsdien ga ik twee maal per jaar naar Eindhoven om ook zelf nog te shoppen ; mijn fysiek laat uitgebreid winkelen niet meer toe al had de klantenservice voor mij eens een rolstoel ter beschikking waarmee mijn vriendin me langs de kledingrekken kon voeren . .                                                   In dit shop walhalla vind ik alles en meer dan we nodig hebben onder een dak met voldoende rustplaatsen al dan niet met spijs en drank.                      Helaas ….met de komst van internet en de website on-line kwam er geen catalogus meer en juist dat on-line bestellen is nooit mijn ding geweest .   Na een keer flink erin getuind te zijn bij Amazon heb ik nooit een tweede poging gewaagd tot nu toe want nu heeft dat heeft een reden .                              Met mijn Bijenkorf Mastercard die ik werkelijk overal gebruik , zelfs op de markt , spaar ik waardepunten waarmee ik elk half jaar een flinke korting  geniet wanneer ik weer kom spenderen , ware het niet dat opgespaarde punten slechts een jaar geldig blijven en het laatste bezoek aan mijn favoriete koopadres 27 augustus 2019 plaatsvond.                        Veiligheidshalve en in verband met corona had ik een vette aantekening in mijn agenda gezet op 17 augustus 2020 wat me 10 dagen de gelegenheid zou geven om te bestellen ; dat is op de valreep gelukt om  23.34 u op 26 augustus en daaraan ging een heel calvaire  vooraf.

Eerst eens even het door mij begeerde artikel opgezocht waarvan ik zeker weet dat het past omdat ik er al 5 in mijn bezit heb , het bestelnr. veiligheidshalve op een kladje geschreven nog onwetend van het feit dat ik dat nog 26 x nodig zou hebben. De site gaf geen mogelijkheid de spaarpunten in te wisselen… terug naar af… chatten was mogelijk en voordelig vanuit Frankrijk want ons ben zuunig , mijn geuzennaam Joodkapje is ook niet uit de lucht komen vallen maar bedacht door mijn lieve zoon die ik vroeger in die creche dumpte   God straft niet altijd onmiddellijk , maar zeker op termijn .

Chat 1 : Uiterst vriendelijk geholpen met een link naar account aanmaken en daar begon de ellende….Mijn wachtwoord werd niet herkend na ettelijke vruchteloze pogingen . Chat 2 : andere juffrouw… probeer maar een nieuw account aan te maken …. okay.. .volgende poging… nu werd mijn email-adres niet herkend hoewel daar maandelijks het afschrift op binnenkomt . Chat 3  alweer een nieuwe juffrouw… allemaal even vriendelijk , ze zou het uitzoeken en een mail sturen..   so far so good dat dacht ik tenminste  .. de mail schoot niet op en natuurlijk bleef ik proberen want als ik iets in het hoofd heb geef ik niet op , overigens zonder resultaat .                                      Mail kwam de volgende dag … mevrouw ik heb al uw accounts verwijderd en probeert u het nog maar eens … HUH ???? Ik had toch helemaal geen account want dat moest ik juist maken. Intussen ongerust dat ik in een winkel zou staan met een ongeldige Mastercard ondernam ik een volgende chatpoging… vermoedelijk de 10e of 11e… toen kreeg ik antwoord van een heel vriendelijk heerschap die beloofde dat hij niet zou rusten voordat het geregeld was … hij zou mij later die middag antwoorden . Helaas…niet zijn schuld …. na mijn siesta vond ik mijn laptop op zwart  , mijn steun en toeverlaat had twee chat berichten achtergelaten die ik niet kon openen en intussen was het weekend . De chatservice was nog wel on-line waarna ik een hele serie chats heb losgelaten op die afdeling tot ik de bedoelde jongeman weer trof . Hem nog eens het hele probleem uitgelegd dat ik iets wil bestellen en mijn punten verzilveren wat vlgs zijn antwoord moest kunnen . Ook hielp hij mij een account aanmaken met stapsgewijze punten . Intussen voelde ik mij wel het lachertje van de week … zo’n hopeloos  Oma gaat on-line geval , een verhaal wat het uitermate goed doet op feestjes met kinderen en kleinkinderen die ik niet eens vraag om te helpen aangezien Oma het altijd beter weet en niet moet aankloppen als ze een probleem heeft , gevalletje eigen schuld dus. Na enkele , ik denk 3 of 4 pogingen is dat account gelukt . Nu nog de bestelling…. ook dat enkele malen geprobeerd want er gingen steeds 2 stuks in de winkelwagen en dat hoeft nu ook weer niet  Weer een stap verder … nu de betaling nog  . Helaas wat ik ook probeerde , de site wilde mijn punten niet…. maar vroeg wel waarom ik de koop niet had afgerond waarna de laptop weer op zwart ging voordat ik kon antwoorden. Opnieuw een pleiade van chats losgelaten totdat een vriendelijke dame zei dat ze een notitie bij mijn help-vriend , want dat was hij intussen , zou neerleggen maar  hoewel ik verwachtte dat die vriendelijke jongeman helemaal horendol zou worden van andermans Oma bleef hij uiterst galant en begripvol voor zoveel onkunde.  Ik kreeg antwoord via zijn privé Bijenkorf mailadres en toen kwam er schot in de zaak .            Echter intussen was het 26 augustus geworden de dag waarop de bestelling zou moeten plaats vinden en bovendien zou hij vanaf het weekend met vakantie gaan . Op dat moment heeft die knul een super oplossing bedacht : gewoon bestellen met mijn creditcard … dan kan hij de gegevens zien …. en beloofde nog voor zijn vakantie bij de administratie te regelen dat mijn punten gecrediteerd zouden worden ..hetgeen vanochtend per mail werd bevestigd .                                                                                                                        Tegelijk met deze geweldige en service gerichte actie heeft hij ook nog een SCOOP  prijsgegeven die ik jullie zeker niet wil onthouden :

IN HET NAJAAR KOMT ER EEN BIJENKORF WEBSITE VOOR DE IN FRANKRIJK WONENDE LANDGENOTEN MET LEVERING IN FRANKRIJK .

Ik ben helemaal “over the moon”  , jullie zullen begrijpen dat de Bijenkorf nu helemaal niet meer stuk kan bij mij….