blog met recept LEMONCURD UIT DE ALTERNATIEVE CITROENKWEKERIJ

Wij hebben enkele Citroenbomen in de tuin en zoals jullie al eens eerder hebben kunnen lezen ging de groei aanvankelijk zeer moeizaam .
Dit was niet enkel het geval voor de Citroenen , maar alles wat Citrusfruit betreft in onze tuin ; en dat zijn dertien bomen en struiken in elke variatie.
Totdat een artikel in de tuinrubriek van de toch gerespecteerde regionale krant Var / Nice Matin mijn aandacht trok .
De bomen zouden enorm goed gedijen door bemesting met JA U LEEST HET GOED …. mannen urine : wat trouwens ook op zou gaan voor andere fruitbomen , rozenstruiken en moestuinen… al gaat dat laatste me iets te ver .
Enfin… dat ik deze tip toch serieus nam werd versterkt door de wetenschap dat bij ons in het boerengat waar ik vroeger woonde  de boeren ook in de moestuin gingen in plaats van het gemakje dat zich trouwens eveneens in de moestuin bevond ; met een houten plee , en deur voorzien van een hartje…
Hoeft geen betoog dat het desbetreffende artikel nogal wat stof had doen opwaaien onder de lezers en er tal van vragen werden gesteld in de volgende twee edities [ waarop dan ook steeds geantwoord werd ] was mijn schat overtuigd van zijn nieuwe nevenfunctie als bemester en het moet gezegd : sedertdien groeien en bloeien onze bomen en struiken tegen de verdrukking in en geven een overvloed aan vruchten en ook nog het hele jaar door…

Inmaken en bewaren LEMONCURD

4 eetl. bio Citroensap en rasp van een grote halve Citroen

25 gr. gesmolten Boter

1 eetl. Maizena , 2l Suiker en  2 Eier dooiers

Dit alles au bain-marie verwarmen en kloppen tot het pakt ; dan klop je er nog 25 gr. koude Boter doorheen zodat het niet gaat schiften.

Doe de nog warme Lemon- Curd direct in een jam potje en laat ondersteboven afkoelen … dan blijft het enkele weken houdbaar in de koeling

Omdat ik elektrisch kook doe ik het niet au bain-marie maar houd het pannetje iets boven de kookplaat die ik al heb uitgezet voordat de emulsie aan de kook is gekomen .

Lekker op een toetje of als vulling voor Citroentaart .

Dan kun je ook de overgebleven Eiwitten weer gebruiken .