blog met recept AARDAPPELS POTEN , AARDAPPELSALADE

Het moet zo ongeveer in 1910 geweest zijn , dat het verhaal uit de overlevering van mijn Oma vertelt dat ook de bevolking in de stad , die vaak nog diepe tuinen hadden , zelf hun groente en aardappels verbouwden want zeker in die tijd was het sappelen voor de kost.
Oma had buren die van het Drentse platteland kwamen  , zoals veel van hun provinciegenoten , om bij Philips te werken.
Er is in Eindhoven zelfs een Drents dorp.
Daar woonde mijn oma niet ; zij woonde in het Philipsdorp tegen de binnenstad aan , maar wel met diepe tuinen.
De Drentse buurvrouw nu , had een houten poot=been wat bijzonder goed van pas kwam bij het poten van aardappels  en een hulpmiddel waarmee zij goed gezien was in de buurt.
Overal waar aardappels gepoot moesten worden ging zij aan de slag : Buurvrouw voorop en tikte het kuiltje in de grond met de houten poot en de bezitter van de tuin hoefde er slechts de pootaardappel in te doen en dicht te strijken. What’s in a name… een poot om te poten….
Dat was in die tijd nog naobuurschap , men deed alles samen , niemand had het breed en er werden dus vaak en veel aardappels gegeten . Vincent van Gogh is er beroemd door geworden..
Zoals mijn Oma ben ik ook dol op aardappelschotels in alle varianten en vandaag eens een moderne versie die snel klaar is .

Aardappelsalade van stevige Aardappels of Rattes [ een soort krieltje met spitse punt]

Mijn tip is om de salade zeer ruim tevoren te maken van de nog warme Aardappelen zodat zij behoorlijk lang in de koelkast kan intrekken .
Ik begin met Aardappels af te spoelen en voor te garen in mijn Aardappel topf in de magnetron..geschild voorkoken kan natuurlijk ook .
Af laten koelen … de schil eraf trekken en in plakken snijden .

 

Dan een teen Knoflook snipperen ….een Granny Smith Appel in kleine schijfjes snijden….evenals twee Lente Uien of heel jonge Preien , met steel en al .
Meng er nu voorzichtig een dressing door die je maakt van twee lepels goede Mayonaise , een lepel pittige Mosterd , een bekertje dikke Griekse Yoghurt en Zwarte Peper en Zeezout uit de Fairtrade molen .
Laat geruime tijd intrekken in de koelkast… liefst een nacht


.

 

 

Recept in mijn Kookboek