columns / TIS HIER NET FRANKRIJK / DE FRANSE KLINIEK

DE FRANSE KLINIEK
Het hospitaal of de kliniek zijn in Frankrijk stukken goedkoper dan in Nederland waardoor je enige zaken voor lief zult moeten nemen wanneer je in de Franse medische mallemolen verzeild raakt.
IK BEN ZEER POSITIEF ,laat dat duidelijk zijn.
De kwaliteit van de zorg staat op hoog niveau en het is de patient waar het om draait.
Uiteraard s’ lands wijs s ‘lands eer zijn er enige punten die aandacht verdienen.
Er is geen administratie , je neemt de resultaten van onderzoeken ,welke je overigens direct ter hand gesteld worden , mee naar huis en bij elk vervolgonderzoek gaat het dossier mee naar de desbetreffende arts.
Voorbereiding voor een operatie , zoals scheren en ontsmetten doe je thuis ; recepten zelf afhalen bij de apotheek , evenals contrastvloeistof voor scan en wat dies meer zij .
Voor een gratis taxi [ alweer een pluspunt ] krijg je ook een formulier en jullie zullen begrijpen dat het dossier al aardig vol is na het eerste bezoek aan de chirurg.
Ook zoiets : Het gaat hier over vele schalen ……
BV in geval van een kanker : scan is dus gemaakt , afspraak volgt bij oncoloog , die leest de scan en stuurt door naar chirurg , deze voert een kijkoperatie uit… echter niet voordat de patient ZELF de volgende stappen onderneemt en ook de afspraken zelf regelt , te weten : consult bij cardioloog , anesthesist ,bloedprikken en nu ook nog de PCR test ook al ben je 3x gevaccineerd .
Zeer kostenbesparend , het dossier wordt al een stuk dikker en de voorgeschreven middelen en medicamenten verbruikt .
Het team vindt de uitkomst niet geruststellend dus een chirurg verbonden aan een speciale kliniek wordt ingeschakeld , je maakt een afspraak wat hier allemaal binnen een paar dagen is geregeld , [HEEL EFFICIENT] de taxi komt om de aller-retour naar de ver weg gelegen kliniek te ondernemen met jou maar eventueel nog een of twee patienten [ co-voiturage ] men let op de kleintjes] allemaal gewapend met een dik pak papieren , gewoonlijk in een supermarkttas . ECO .
Enfin , chirurg twee met een nog hogere competentie besluit tot een nieuwe operatie waardoor de hele riedel weer van vooraf begint : Cardioloog , anesthesist , bloedafname . PCR test en dat dossier is intussen ruim 10 cm dik.
Meteen daarna : weer met de taxi naar de kliniek om de uitslagen te brengen .
Opnieuw naar de pharmacie voor de ontsmettingsproducten in dit geval een grote kartonnen doos met pleisters , verbandgaas , ontsmettingsmiddelen , trombose spuiten ; you name it en het zit erin.
De dag van de nieuwe operatie komt direct en als donderslag uit heldere hemel gevallen .
Wachtlijsten ??? Nooit van gehoord in de Var.
Vrijdag een telefoontje : U wordt dinsdagmorgen 9 uur geopereerd.
Dat is snel , gelukkig was de doos ter voorbereiding al in huis en de riedel vooronderzoeken geregeld , Taxi komt om 5 over 6 , want ja , co-voiturage , er moesten nog dames opgehaald worden in St Tropez .
So far so good . Heel de dag bleef het stil tot het bevrijdende telefoontje kwam dat mijn schat weer was ontwaakt en prinsheerlijk te bedde lag op een kamer GRAND COMFORT voor 96 euro per dag : NEDERLAND HOORT U MIJ ? … IN EEN PRIVÉKLINIEK . Kom daar maar eens om in ons vaderland.
Wel moeten eigen handdoeken en washandjes worden meegebracht evenals een drankje ; het eten is om plat te zeggen niet te vreten en ze schenken alleen water. S ‘ochtends een kop koffie met een broodje waarmee je de zuster de hersens kunt inslaan wanneer je ontevreden bent.
Ik heb diverse malen in Franse hospitalen/klinieken mogen vertoeven en ben toch altijd zeer tevreden want het draait niet om eten , een mooi kantoor of intacte stoelen . Het verplegend personeel is van een zeer hoge standaard ; vriendelijk en voorkomend ,dat is wat werkelijk telt .
Maar nu…. na de nogal ingrijpende operatie werden reeds 30 uur later de infusen eruit getrokken , taxi gebeld en kon de patient naar
huis met de drain bloed in zijn vestzak.
Ook daar is nog overheen te komen in deze tijd van pandemie aangezien de thuisverpleger of verpleegster ook al rond-tuffende engelen zijn .
Edoch daar heeft de kliniek een steek laten vallen :
NL de hoofdverpleegster gaf het sein van vertrek terwijl er nog niet eens een arts aan het bed was verschenen en bovendien de consignes post-operatoire niet ter hand gesteld. [ recept voor behandeling door thuisverpleging en bijbehorende middelen ]
Thuisgekomen was de zak van de drain bijna vol zodat in allerijl de verpleegster moest komen opdraven .
Wisten wij veel van die zakken , die had ik bij de pharmacie moeten halen in het kader van de zelfredzaamheid , doch het recept ontbrak.
Zo goed en zo kwaad dat ding geleegd in de rillette-bak en ik heb geen bloedworst gemaakt hoor.
Een mail gericht aan de kliniek of dat recept met consignes alsnog per mail kon komen , en toen bleef het angstvallig stil ……
Ook vanmiddag nog en dat zakje was alweer vol.
Gebeld maar overal nul op request daar alle behandelende artsen met de bevoegdheid om consignes voor de verpleegster te schrijven plus een recept voor die zakjes , op donderdag niet bereikbaar zijn . Ofwel vrij ofwel aan het opereren ; belt u morgenochtend maar .

MORAAL VAN HET VERHAAL : Er gaat ook wel eens niet goed en men moet wel zelf alles regelen.

Blood in the drain after surgery.