KEUKENTIPS gember kweken

Om een gemberplant te kweken heeft u een stuk van de wortelstok nodig. Deze stukken zijn gewoon te koop bij de supermarkt. Let er wel op dat het stuk wortel er mooi uitziet en dat het ‘vingers’ met ‘ogen’ bevat, kleine knobbeltjes op de wortel. Uit die knobbeltjes ontstaat de groei namelijk. Een grote wortelstok kunt u eventueel in stukken snijden en apart opkweken of een deel ervan in de keuken gebruiken. Zolang de stukken die u plant maar een vinger met groeiknoppen bevat. Soms worden de wortelstokken behandeld met een groeiremmer, dus een biologisch stuk heeft de grootste kans van slagen.
Groeiomstandigheden
Gember is een tropische plant en heeft warmte nodig om te kunnen groeien. Tijdens warme zomermaanden kan de plant buiten staan, maar over het algemeen zijn de omstandigheden in huis stabieler. Plaats de wortelstok enige uren in water om te weken en plant hem dan met de ogen naar boven ondiep in potgrond. Met een dun laagje aarde er bovenop, waarbij nog net iets van de wortelstok zichtbaar blijft. De plant heeft ongeveer 20 cm ruimte nodig om te groeien en zijn wortelstok groeit horizontaal, dus een brede, ondiepe pot met gaten in de bodem is het meest geschikt. Plaats die op een schotel of in een sierpot, zodat u makkelijk water kunt geven. Maak de grond goed vochtig en houd de grond de tijd erna steeds vochtig, zonder dat de aarde doordrenkt met water raakt. Als er eenmaal bladeren ontstaan (dit proces kan verschillende weken duren), dan kunt u iets minder water gaan geven, maar zorg ervoor dat de grond niet uitdroogt. Zit de groei er eenmaal goed in, geef dan eens per maand wat extra plantenvoeding.
Voorkiemen
Een tweede methode die toegepast kan worden, is de wortelstok eerst te laten voorkiemen. Plaats hem daarvoor in een schaaltje in een ondiep laagje water en blijf dat regelmatig aanvullen. Zet het schaaltje op een warme plek en wacht tot de knobbeltjes groen worden. Niet lang daarna zullen de eerste scheuten verschijnen en kan de wortelstok zoals hierboven beschreven opgepot worden.
Gember oogsten
Na ongeveer 9 maanden sterft het groen af en kan de groter gegroeide wortelstok geoogst worden. Door er opnieuw een stuk met ogen af te snijden kunt u het proces weer herhalen.