hoofdgerecht / wereldkeuken TAJINE MET RIBSTUK EN GEDROOGDE VRUCHTEN

 

Bak 900 gr. Ribstuk  ,in blokken gehakt , aan in 2 eetl. Arachideolie en 1 eetl Sesamolie . Peper en Zout uit de molen en 1 eetl. Ras el Hanut .

Haal het vlees eruit en leg apart , doe nog 2 eetl Olie erbij en laat hierin 2 aan ringen gesneden Uien , een grote teen gehakte Knoflook , een gedroogde Sinaasappelschil en dito Citroenschil zweten. Leg het vlees terug met een paar draadjes Saffraan , een flinke snuf Kaneel en 1 cm geraspte Gember . Voeg 1/2 liter Groentebouillon of 1/2 liter lauw Water en gemengde Soepgroenten in een zeef of marguerite toe en laat een paar uur sudderen op de laagste stand .[ die haal je er na die paar uur uit ] Deksel op de pan.

Tante Zohra doet er Kikkererwten bij , maar dat doe ik niet… daar houd ik helemaal niet van . Ik rooster ze liever met grof Zeezout om bij het aperitief te eten net als Pinda’s

Daarna doe je de stoverij erbij : 2 goed geschilde aan parten gesneden Sinaasappels , 12 gedroogde Dadels zonder pit , 8 gedroogde Pruimen , ook zonder pit en een flinke handvol Rozijnen .

Laat weer een uur of wat  sudderen met het deksel op de pan [ de tijd hangt sterk van de pan af en de temperatuur ] met de  rasp van een halve Citroen , 2 koffiel. Bruine Suiker en in een droge pan geroosterde Amandelsnippers.

.

Als het vlees gaar is , het deksel eraf halen en nog 15 min. inkoken .

Voor het opdienen kun je er nog vers geknipte Koriander over strooien .

Serveer met Couscous , Taboulé , Gries of Quinoa [= zonder gluten ]

Couscous zonder gluten is tegenwoordig ook verkrijgbaar .