40 DAGEN LIJNEN : DE FILOSOFIE

 

We kunnen hier  heel vaak buiten eten s’middags en hoeven pas naar binnen wanneer de zon achter de bomen duikt , omdat wij in het bos wonen ergens in het midden tegen een berg.                                                                                          Dat is een van de redenen dat we s’middags warm eten en de tweede tevens belangrijkste reden is dat het veel doeltreffender is bij het lijnen .           Daarna wordt het in rap tempo koud en moet er ook echt gestookt worden ; de nachten zijn fris.                                                                                                              Om nu even duidelijk te maken wat ik persoonlijk bedoel met lijnen  is : dat ik geen konijn of ander knaagdier ben en mij daarom niet ga plagen met allerlei “gezonde ” salades , want salades eet men hier echt alleen maar in warmere jaargetijden als de aanvoer vers is en niet uit gestookte kassen moet komen .                                                                                                                               Ik maak wel eens salade voor het avondeten , maar wel met winterse ingredienten, zoals wortel , witlof , appel , selderij of gegrilde courgettes.

Ofwel maak ik soep , gepureerd van groente die hier in de buurt verbouwd wordt al dan niet in kassen verwarmd door de zon en die hebben geen vliegreis hoeven maken.                                                                                                      Dat ik ook niet allerlei van die bijzondere granen , bessen en anderszinse moderne gezondheids hypes in mijn regime verwerk vloeit voort uit de wetenschap dat ik ook geen vogel of kip ben en dat die buitenissigheden vaak per vliegtuig aangevoerd worden uit verre landen waar voedsel schaarste is omdat wij hier zo nodig hun producten willen eten.

Bovendien heb ik een gluten allergie .

Dat houdt in dat ik noten van onze notenboom in de Lot eet…. citrusfruit uit mijn tuin.. en verse groente uit de vershal…

Ik hoor jullie al denken : wij hebben die bomen niet in Nederland , en dat klopt… maar jullie hebben appels en peren die hier uit het noorden komen..

Enige aanvoer is altijd noodzakelijk, maar laten we het zoveel mogelijk in de buurt houden.

Van quinoa zie ik daarom ook al enkele jaren af , ondanks mijn gluten allergie ; mensen in Zuid Amerika hebben niet fatsoenlijk te eten omdat wij zo nodig die Quinoa moeten eten terwijl hier rijst wordt verbouwd .

Op deze wijze en met ingredienten van het seizoen valt heel goed te lijnen , je kunt heel lekker eten en hoeft bepaald geen honger te lijden.