hoofdgerecht / schaaldieren GAMBA’S MET SAUCE MADAGASCAR

Vriendin Lucie zou met haar echtgenoot en Mami van bijna honderd bij ons komen lunchen.
Mami die vele jaren op tropische eilanden heeft gewoond , omdat haar man daarheen als leraar was uitgezonden , was dol op Ananas en vriendin Lucie droeg mij min of meer op om een gerecht met Ananas te maken.
Nu was Mami ook wel de leukste, liefste en pienterste Mami van Frankrijk dus dan doe je natuurlijk je uiterste best.                                                                      Dat bracht me op het idee om mijn oude vertrouwde recept voor Saffraan saus op goed geluk een tropische twist te geven die achteraf bijzonder in de smaak viel.

 

Ik had voorgekookte Gamba’s gekocht , zelf gepeld , en een verse Ananas die bovendien in de aanbieding was.
Het recept voor Saffraan saus [te vinden in mijn kookboek ] heb ik op enkele punten aangepast.
Zo is het water vervangen door Ananas- en Limoensap en heb ik behalve Saffraan ook een beetje Piment d’Espelette toegevoegd.                              Dus : een Sjalotje snipperen en inkoken in Witte Wijn , Ananassap en Limoensap tot het tot de helft is gereduceerd . Saffraan die intussen geweekt is in wat Water toevoegen en Piment d’Espelette naar smaak.   Dan de saus monteren met ijskoude klontjes Boter tot hij bindt .
Bij de presentatie de Gamba’s op Ananas schijven gelegd en de saus erover gedrapeerd.

 Van de schalen trek je natuurlijk een pannetje Bouillon.

De schalen aanzetten in Olijfolie met Saffraan , Gerookt Paprikapoeder en Knoflook .
Afblussen met een scheut Cognac en bijvullen met Water en Vis fumet en op zeer laag vuur enkele uren laten trekken. De Bouillon ik bewaar in een jampot in de vriezer om later kreeftensoep van te maken ; zie mijn kookboek .