inmaken en bewaren APPEL/ROZIJNEN COMPOTE

 

Als we aan het eind van de zomer de familieboerderij in de Lot gaan afsluiten hebben we meestal, als we de kleinzoon van buurman Raymond voor zijn tenminste, een overvloed aan appels.
Daar kan ik dan voor de hele winter Appel- Rozijnen compote van maken ; maar meestal is die voor Kerstmis al op , zo lekker bij Varkensvlees of in de Vanillepudding.
Het recept komt trouwens van mijn Kaffee- Klatsch vriendin Dominique die dit weleens voor mij gemaakt heeft als de vriendinnen en zij taart eten Er wordt heel lief rekening gehouden met mij en nog twee vriendinnen zodat wij niet glutenvrij moeten klapperbekken.

Voor dit zeer eenvoudige recept:

Appelen en Blonde Rozijnen.
Pinot de Charentes.
Gele Basterdsuiker.
Kaneel en een snufje Kerriepoeder.
Roomboter.

Snijd de Appels in blokken zonder klokhuis en schil.
Smelt een blokje Roomboter in een diepe pan en laat hierin de Appels met een flinke scheut Pinot de Charentes zachtjes warm worden maar niet kleuren.
Vul de pan met Water tot de Appels net onder staan.
Kook dan op hoog vuur totdat al het Water verdampt is.
Ik kook ouderwets elektrisch en ik kan niet zeggen hoe het resultaat met gas zal zijn, gewoon proberen en goed opletten.
De brokken zijn dan zacht maar nog wel heel.
Nu de Rozijnen, enkele lepels Gele Basterd , een snufje Kerriepoeder en Kaneel erdoor roeren en direct in steriele jampotten doen .
Omkeren en enkele uren laten afkoelen op een vochtige theedoek zodat de lucht uit de potten kan ontsnappen.
Ik bewaar ze wel in een oude koelkast in de schuur.