inmaken en bewaren PINDAKAAS

Jullie vragen je waarschijnlijk af waarvoor het nu weer nodig is om zelf Pindakaas te maken…. maar er zijn zelfs twee redenen te bedenken :
A Ik ben heel zuunig…
B In Frankrijk is Pindakaas weliswaar af en toe verkrijgbaar maar schreeuwend duur en meestal van Amerikaanse makelij ……heel vies .    Hoewel heel af en toe mijn favoriete pindakaas van Swartberg uit Rotterdam mondjesmaat verkrijgbaar is bij de Noord Afrikaanse slager , die wel weet dat Nederlanders dat op hun brood smeren . Ik koop altijd zijn hele voorraad op . Helaas is er een tekort en daardoor al lange tijd niet geleverd .

Enige weken terug kwamen we plots zonder Pindakaas te zitten en er kwam ook niemand uit Nederland om mijn favoriete merk mee te brengen…. dat komt heel nauw omdat ik aan veel allergieen lijd .
Zonder dat ik er om gevraagd had bracht mijn schat toen hij boodschappen had gedaan een Ieni Mini Potje mee van een vaag Amerikaans merk ; het was niet alleen bleek , de kleur van babypoep , wee en smakeloos , maar ook nog schreeuwend duur : vier euro tien…dus zullen jullie begrijpen dat ik van mijn stoel viel….
Dat was het begin van veel echtelijk geredetwist en het ene woord bracht het andere mee… ik werd steeds woester naarmate mijn schat zijn aankoop verdedigde… hij kan geen twee weken zonder Pindakaas .

Toen , want de eerste keer dat ik die pindakaas zelf maakte , heeft mijn schat voor straf dat ranzige potje eerst moeten opeten , wat mij op veel commentaar van mijn FB vriendinnen kwam te staan…. ik ben te hardvochtig , al noem ik dat opvoeden en daarmee heb ik veel ervaring opgedaan voordat ik hem kende .

Tot groot geluk had ik nog een recept op een kladje van een helaas te vroeg ontvallen vriendin , waaraan ik wat gesleuteld heb .
Het is heel goed gelukt , hij smaakt heerlijk en het recept staat hieronder.

Pinda’s gekocht , kant en klaar gepeld , met heel weinig zout.. de goedkoopste die ik vinden kon in het Eco rek bij Leclerc , 250 gr a 58 ct        Of het huismerk van Carrefour ; dat is een kilo , a 2,58


Wanneer je alleen zoute Pinda’s vindt schud je in een vergiet het meeste zout er uit door deze wat op en neer te zwaaien , daarna spoel je onder de kraan de rest van het zout eraf , een beetje droog deppen  en uitspreiden op een ovenplaat met bakpapier , bestrooien met 4 afgestreken eetlepels Bruine Suiker [ ik gebruik Bruine Cocos suiker ] .

2 u in de oven op 110′ laten drogen en de Suiker zal grillen .

4 zakjes van 250 gram a raison van 58 cent …  later vond ik ze nog bij Carrefour 500 gr a 2,58 e , iets duurder maar veel dichterbij dus brandstof besparend .
Een fles Arachide Olie…. daarmee kan ik wel een jaar vooruit , Honing en Bruine Suiker…. heb ik altijd in huis .

Ik gebruikte Olie naar smaak , ong.  een koffiekopje ,  eventueel een eetlepel vloeibare Honing en 4 afgestreken eetlepels Bruine Suiker op een kilo Pinda’s .
Eerst de Pinda’s hakken in de keukenrobot terwijl ze nog warm zijn van het grillen, daarna alles bij elkaar  in de mengmachine .


4 potten voor de luttele som van 2,16 e. of 2,58 ; Een Hele Kilo !!!!!!!


Vanmiddag heb ik nieuwe voorraad gemaakt en daarom wil ik het recept delen met al mijn volgers die ook zijn overgeleverd aan dure en / of ranzige varianten .