hoofdgerecht STAMPPOT SAVOOIEKOOL MET TOMME EN SPEKLAPPEN

Tussen alle regen van de afgelopen 3 weken zit af en toe een zonnige dag zodat we weer eens buiten kunnen eten.

Ik had verplicht een Savooie kool moeten nemen bij alle losse bladeren die ik uit een grote doos had gevist… die waren om weg te gooien maar ik kreeg ze niet tenzij ik er een kool bij nam…ook geen punt want de buitenste bladeren en de kern gebruik ik altijd om een herfststuk voor de vogeltjes te maken zodat ik nu fors meer herfststuk had voor dezelfde prijs… kien op de knip nietwaar ?

Omdat die afgeplukte kool na een dag wat geur begon af te geven heb ik hem direct omgezet in een stevige boeren stamppot die rechtop in de maag staat ; enigszins overdreven bij 21’en een zonnetje  al wist ik dat nog niet bij de aankoop . De harde binnenste kern gebruik ik om middels sateh-prikkers appeltjes en vetbollen in het herfststuk te steken .

De rest van de Kool heb ik fijngesneden en eenzelfde hoeveelheid Aardappels geschild . Gaar gekookt met Peper en Zout uit de molen , Foelie , scheut Witte Wijn Azijn en een gescheurd Laurierblad .

Intussen flink wat Tomme de Savoye geraspt en Speklappen uitgebakken op laag vuur totdat ze helemaal knapperig zijn .

De goed afgegoten Aardappels en Kool gestampt met 2 eetl. Creme -Fraiche , de geraspte Tomme , een klontje Boter , een scheutje Melk en het Spekvet .

Wij beschouwen dit als een delicatesse  , en de 2e dag eten we dat weer … maar dan in een stenen oven pot waarop een mengsel van vooraf gebakken Gehakt , Peper , Zout en gesnipperde Sjalot .  Daarop Paneer , zelf gemalen van Glutenvrij Brood en klontjes Boter wat ik onder de grill laat bruinen .

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *