soep / maaltijdsoep / WITTE BONEN SOEP

LA SOUPE  oftewel maaltijdsoep bestaat in Frankrijk in vele vormen en er zijn  honderden recepten zoals in Nederland elke Oma haar eigen Erwtensoep recept heeft . De Witte Bonensoep die ik maak past goed bij het onze regio en is geinspireerd door Italie en de eilanden , al doe ik er geen Pasta bij . Mijn Oma en ook mijn moeder maakten deze soep al dus het zou me niet verbazen dat het recept al heel oud is en nog is toe te schrijven aan de Sardijnse afstamming in vrouwelijke lijn , met het verschil dat we voorheen nooit de juiste Witte Bonen hadden : zoals Haricots Coco of Borlotti Bonen .

Week en kook vooraf Witte Bonen of gebruik bonen uit blik

Trek een stevige bouillon van Varkenskoteletten , 1 Ui in vieren , een Bouquet Garni :   1 Laurier blad , 1 blaadje Salie , 1 takje Tijm , 2 takjes Oregano en 2 stelen  Peterselie .  Kruid met Peper , Zout en Foelie.

Schaaf een stuk Witte Kool , snijd Wortel , Bleekselderij , Prei en Navet in reepjes of schijfjes en 2 Tomaten in partjes ..

Breng de Bouillon weer aan de kook en voeg achtereenvolgens toe :                   Wortel , Tomaat en Navet , na 5 min. Bleekselderij en Witte Kool , houd de Bouillon steeds zachtjes aan de kook , na 10 min. mag de Prei erbij samen met de reeds voorgekookte Witte Bonen . Nog 5 min. tegen de kook aanhouden maar niet meer koken .

Intussen snijd je het vlees in stukjes en verwijder eventueel bot . Voeg het vlees [ en evt. nog gerookte Worst ] weer terug bij de soep en laat nog even doorwarmen.

Opdienen bestrooid met geknipte Peterselie en geef Parmesan los erbij .

Ik gebruik nooit een strooi pakje maar een stuk waarvan iedereen naar smaak kan raspen .