hoofdgerecht PETAZZI = WORTEL-PREISTAMP

 

Toch een beetje crisis met de lock-down .    Vorige week een en ander aan verse groente ingeslagen waarmee veel kan en die lang vers blijft , dus dan kom je al snel uit bij Wortels , Prei en Kool.                                                                Erg culinaire gerechten staan hier voorlopig niet op tafel , dit tot genoegen van mijn schat…. een rasechte Achterhoeker en dat sla je er zomaar niet uit… zelfs niet na 40 jaar.

Gelukkig grijp ik niet snel mis en met een beetje creativiteit is er wel iets te brouwen wanneer de groente restanten wat slapjes zijn geworden.Elke dag bekijk ik wat eerst op moet en daar doen we het dan mee .

Met 5 Puree Aardappelen , 4 Winter Wortelen en een paar stukjes Prei plus een grote Ui heb ik een originele Brabantse Stamppot gemaakt , armeluiskost , die wij vroeger bij mijn eigen Oma kregen en in de streek rond Eindhoven bekend staat als Petazzi…. geen woord Italiaans bij….

Kook alles tegelijk met water , een Bouillonblok , Zout , Peper , Foelie , een stuk Laurierblad en 1 Kruidnageltje .

Heel goed afgieten en uit laten lekken , daarna stampen met een flinke kluit Boter , 2 eetl. Creme Fraiche en uitgebakken Spekblokjes met aanhangend vet .                                                                                                                                                      Goed opbakken en blijven roeren met een houten lepel zodat de boel niet aanbakt . Op het laatst schep je er een lepel Mosterd doorheen.

Als extraatje heb ik er Braadworst bij gebakken maar dat hoeft natuurlijk niet.